Bucuresti, 12 februarie 2024. Asociatia CSR Nest anunta lansarea proiectului Green Power: Tranzitia catre scoli durabile in mediu rural, finantat de ING Bank Romania, prin programul Adopta un Proiect. Proiectul are o valoare de 46.110 EURO si va fi implementat in perioada ianuarie-decembrie 2024 in 4 scoli din mediul rural din judetul Prahova.

Proiectul “Green Power: Tranzitia catre scoli durabile in mediul rural” isi propune sa diminueze impactul negativ asupra mediului al Scolii Gimnaziale Gherghita, Scolii Gimnaziale Mitropolit Pimen Georgescu – Provita de Sus, Scolii Gimnaziale Posesti si Scolii Gimnaziale Cioceni, prin integrarea energiei regenerabile (solare) in sistemul propriu de consum de energie electrica si transformarea acestor institutii de invatamant in prosumatori.

Astfel, cele 4 scoli in care invata cumulat peste 600 de elevi si activeaza peste 70 de cadre didactice, vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice on-grid cu o putere instalata totala de 16 kw, ceea ce le va permite scaderea amprentei de carbon cu un minim 15% prin cresterea gradului de eficienta energetica a acestora. Ca si prosumatori, surplusul de energie il vor putea injecta in retea, putand fi compensat de catre furnizorul cu care are contract.

Pentru a masura impactul sistemelor fotovoltaice asupra scaderii amprentei de carbon a celor 4 scoli, atat la inceputul cat si la finalul proiectului va fi calculata amprenta de carbon a fiecarei institutii de invatamant.

Totodata, proiectul are si o componenta de educatie dedicata elevilor din scolile beneficiare. Astfel, continutul educational va fi realizat in functie de varsta si gradul de intelegere a elevilor, pe doua module: modulul 1: clasele 0-IV; modulul 2: clasele V-VIII. Cele doua module vor aborda concepte precum schimbarile climatice si impactul activitatilor umane asupra mediului, cai de adoptare a unui comportament responsabil fata de mediu, utilizarea eficienta a resurselor naturale, importanta utilizarii naturii pentru producerea de energie verde; tipuri de energie regenerabila; energia solara si beneficiile utilizarii acesteia pentru societate si mediu.

“La nivel national, sunt inregistrate 18.000 de cladiri ce apartin institutiilor de invatamant, ocupand o suprafata totala construita de peste 16,6 milioane mp. Din aceasta suprafata,  doar 15% a fost renovata pana in 2020, potrivit datelor cuprinse in Strategia Nationala de Renovare pe Termen Lung (noiembrie 2020). Vechimea si ineficienta acestora se reflecta in facturile ridicate la energie. Un studio EPG realizat in anul 2021 arata ca scolile sunt cei mai mari consumatori de energie (354 kWh/m2/an), in alte sectoare consumul variind de la 200 la 250 kWh/m2/an. In acest context, cresterea gradului de eficienta energetica a celor 4 scoli din mediul rural din judetul Prahova cuplata cu o serie de recomandari privind scaderea amprentei de carbon a acestora, transforma aceste institutii de invatamant in exemple de bune practica privind tranzitia lor catre scoli durabile”, spune Sergiu Sebesi, presedintele Asociatiei CSR Nest.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la finalul lunii aprilie 2023, in Romania erau inregistrati 63.162 prosumatori care detineau o capacitate de productie de energie din surse regenerabile de 753 MW putere instalata.

Recent, Ministrul Energiei a declarat ca numarul prosumatorilor in Romania va ajunge la 236.000, pana la finele anului 2025 si va trece de 350.000 pana in 2030. In plus, exista deja depusa in Parlament o initiativa legislativa care se refera la anumite beneficii pe care le-ar putea avea prosumatorii in perioada urmatoare. Spre exemplu, cine produce mai multa energie decat are nevoie ar putea sa doneze acest surplus cate o persoana fizica sau juridica (catre o scoala, un spital, etc), sau sa compenseze factura de gaze daca exista acelasi furnizor.

Contact: Sorin Boboc, Responsabil comunicare proiect, sorin.boboc@csrnest.ro, mobil: 0749.402.142.

###

Despre Asociatia CSR Nest:

Asociatia CSR Nest este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2010, cu scopul de a promova responsabilitatea sociala in randul societatii civile si al companiilor. Din 2016, organizatia si-a stabilit ca directie strategica protejarea mediului, prin promovarea unui comportament responsabil fata de mediu, printr-o serie de programe educationale la nivel national adresate cetatenilor precum si prin implicarea acestora in actiuni de ecologizare. In ultimii 5 ani, asociatia a implementat proiecte de sustenabilitate care se subsumeaza conceptului de ESG pentru peste 25 de companii multinationale si romanesti si a lucrat cu peste 20 de autoritati locale din toate regiunile tarii pentru proiecte de dezvoltare comunitara durabila. In plus, contribuie la imbunatatirea impactului pe care il au ONG-urile in societatea din Romania, prin implementarea de proiecte de dezvoltare organizationala. Pentru mai multe detalii despre Asociatia CSR Nest, va rugam vizitati www.csrnest.ro.

 Despre Adopta un Proiect

„Adopta un Proiect” este un program initiat de ING Bank Romania in anul 2013 pentru a sprijini organizatiile non-profit si implicarea angajatilor in cauze sociale. Pana in prezent, banca a incurajat 77 de proiecte, cu o finantare totala de peste 1,2 milioane de euro, exclusiv in baza sustinerii, jurizarii si votului echipei sale. In 2023, 7 proiecte au fost finantate cu un total de 330.000 de euro prin acest mecanism, redefinit sub tema „Adopta un proiect pentru scoli sustenabile”.

Despre ING Bank Romania

ING Bank Romania este parte a ING Group, institutie financiara internationala globala, care ofera servicii bancare unui numar de peste 38 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din peste 40 de tari. Infiintata in 1994, ING Bank Romania este in prezent o banca universala, oferind produse si servicii tuturor categoriilor de clienti – companii mari si mici, institutii financiare, mici antreprenori si persoane fizice. ING Bank Romania este singura banca cu o crestere organica din top 10 banci locale dupa active, fara achizitii de portofolii de clienti sau alte banci. ING Bank Romania este o banca universala cu peste 1,7 milioane de clienti din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri & Mid-Corporate si Wholesale Banking. Misiunea ING este aceea de a-i sustine pe oameni sa fie cu un pas inainte, in viata si in afaceri.

Societatea este in tranzitie catre o economie cu emisii de carbon reduse. La fel si clientii nostri, la fel si ING. Finantam deja multe activitati sustenabile, dar in continuare finantam mai multe care nu sunt. Vezi progresul nostru de pana acum pe ing.com/climate.