”Azi pentru Mâine” continuă eforturile de a educa și susține colectarea separată a deșeurilor și după încheierea inițiativelor din școli.
În perioada următoare, prin componenta ”Azi pentru Mâine în Comunitate”, oferim cetățenilor, ONG-urilor și instituțiilor publice o serie de traininguri și dezbateri pe tema colectării selective, iar prin componenta ”Azi pentru Mâine pe Plajă” continuăm acțiunile de susținere a colectării separate și de ecologizare a plajelor de pe litoralul românesc.
București, 17 august 2021. Platforma națională de educare a publicului și susținere a colectării separate a deșeurilor, ”Azi pentru Mâine”, își continuă eforturile și anunță finalizarea celei de-a doua ediții a proiectului ”Azi pentru Mâine în Școală”.
Ediția din 2020-2021 a reunit 64 de școli din șase județe ale țării (Constanța, Călărași, Dolj, Vâlcea, Dâmbovița, Ilfov) și Municipiul București și s-a finalizat cu o cantitate totală de peste 41 de tone de deșeuri colectate separat. Școlile incluse în proiect, în număr aproape dublu față de ediția precedentă, au beneficiat, cumulat, de 64 de containere de exterior și de 640 de containere de interior pentru colectarea separată a deșeurilor, iar colectarea s-a făcut pe două fracții: hârtie/carton și plastic/PET + aluminiu/can.
Proiectul ”Azi pentru Mâine în Școală” s-a derulat prin două componente principale. Pe de o parte, a implicat colectarea separată a deșeurilor, însoțită de asigurarea infrastructurii de colectare separată pentru interior și exterior. La fel de importantă este și componenta educațională prin intermediul căreia 50.000 de elevi din clasele V-VIII, alături de părinții și profesorii lor, au fost informați cu privire atât la modalitățile de colectare separată a deșeurilor, cât și despre relevanța acestui demers. Spre exemplu, la finalul unei sesiuni educaționale, elevii uneia dintre școlile participante au fost invitați să-și exprime părerea despre cum văd ei reciclarea și cum putem salva Planeta. Desenele și imaginația cu care au găsit soluții clare, concrete și aplicabile sunt o dovadă grăitoare a implementării cu succes a acestui proiect.
Ca parte a proiectului, în perioada 30 martie – 18 iunie 2021, a fost organizat și un concurs între școli pentru colectarea separată a deșeurilor, la finalul căruia au fost strânse peste 29 de tone de deșeuri.
Concursul a desemnat doi câștigători, după cum urmează:
- Școala Gimnazială Nicolae Titulescu din Călărași, cu 3.320 kg colectate a fost desemnată câștigătoare în secțiunea ”Școala care a reușit în perioada 30.03.2021 – 18.06.2021 să colecteze, cumulat, cele mai mari cantitati de bunuri (hârtie/carton, plastic și aluminiu/can)”. Școala câștigătoare la această secțiune va primi un premiu în bani, în valoare de 10.000 RON.
- Colegiul Economic din Călărași, cu 1.580 kg colectate, a fost desemnat câștigător la secțiunea ”Școala care a reușit în perioada 30.03.2021 – 18.06.2021 să colecteze într-o singură săptămână cea mai mare cantitate de bunuri (hârtie/carton, plastic și aluminiu/can). Școala câștigătoare la această secțiune va primi un premiu în bani, în valoare de 5.000 RON.
În cadrul primei ediții a proiectului, au fost informați despre colectarea separată a deșeurilor 25.000 de elevi, părinți și profesori din 33 de școli, care au beneficiat de 33 de containere de exterior pentru colectare separată.
”Ne mândrim cu încă o ediție de succes a proiectului nostru, Azi pentru Mâine în Școală. În cele două ediții de până acum au fost colectate peste 100 de tone de deșeuri în vederea reciclării, ceea ce reprezintă o performanță semnificativă având în vedere că ambele ediții s-au desfășurat în contextul pandemiei SARS-CoV2, iar școlile au funcționat în majoritatea timpului în scenariul roșu, fără prezență fizică a elevilor”, declară Anda Sebesi, Vicepreședinte, Asociația CSR Nest.
”Azi pentru Mâine în Școală” face parte din platforma ”Azi pentru Mâine”, care cuprinde și proiectele ”Azi pentru Mâine pe Plajă”, care continuă cu acțiuni de sustinere a colectarii separate si de ecologizare a plajelor de pe litoralul românesc, și ”Azi pentru Mâine în Comunitate”, prin intermediul căruia se derulează o serie de traininguri pentru autoritățile locale pe tema implementării sistemelor de colectare selectivă, precum și o serie de dezbateri la care cetățenii sunt invitați să se informeze cu privire la acest subiect de impact în comunităților lor.
Platforma, inițiată de Asociația CSR Nest și finanțată de Fundația Coca-Cola, este sprijinită de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și intervine concret, pe două direcții – educare și asigurarea de infrastructură de colectare separată.
Rămâneți la curent cu acțiunile platformei Azi pentru Mâine prin intermediul:
https://www.facebook.com/Azi-pentru-Maine-100449101898995
https://www.facebook.com/DupaNoi