Prima etapă a proiectului „Azi pentru Mâine”, desfășurată vara aceasta pe litoral, prin acțiuni de colectare selectivă a deșeurilor, s-a încheiat cu rezultate încurajatoare: peste 7.000 kilograme de deșeuri colectate, 130 de voluntari implicați în curățarea plajelor și în multiple activități de informare și 32 de protocoale de colaborare semnate cu operatori din HoReCa pentru protejarea mediului înconjurător.

Proiectul inițiat de Asociatia CSR Nest și finanțat de Fundația Coca-Cola va continua toamna aceasta în școli din București și 5 județe din sudul țării.

La începutul verii, Asociația CSR Nest și Fundația Coca-Cola și-au propus ca în urma turiștilor de pe litoral să rămână mai multe amintiri plăcute din vacanță, decât deșeuri ajunse pe nisip sau în mare. Acesta este motivul pentru care, vara aceasta, un număr important de operatori economici și de turiști au devenit mai responsabili față de mediu, participând la colectarea separată a deșeurilor pe aproape 17 kilometri de plajă din Mamaia, Eforie Nord și Sud, Venus și Saturn.

În cadrul proiectului desfășurat timp de 3 luni, mai mult de 50 de operatori economici din zonă au fost consiliați cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru protejarea mediului iar 32 dintre aceștia au semnat protocoale de colaborare, fiindu-le oferite si infrastructura pentru colectarea selectivă a deșeurilor din ambalaje.

În aceeași perioadă, aproape 50.000 de turiști au fost informați cu privire la problema deșeurilor de ambalaje, măsurile pe care le pot lua pentru a se bucura de plaje curate și soluția colectării separate pentru reciclare, pe care fiecare o poate transforma într-un obicei zilnic. Mai mult, mesajul proiectului „Azi pentru Mâine” a ajuns la peste 7 milioane de persoane, prin intermediul unei campanii de promovare la radio.

„Azi pentru Mâine” este un proiect de informare și implicare a publicului în colectarea selectivă a deșeurilor. Proiectul se înscrie în viziunea globală a Companiei Coca-Cola, O lume fără deșeuri, al cărei punct central este obiectivul de a ajuta la colectarea și reciclarea unei cantități de ambalaje echivalentă cu cea pusă pe piață de companie, până în 2030.

„Rezultatele primei etape a proiectului „Azi pentru Mâine” ne demonstrează că oamenilor le pasă de viitorul lor și al copiilor lor. Le mulțumim pentru implicare tuturor celor care au înțeles că gesturi simple pe care le facem azi, precum colectarea separată și reciclarea, pot însemna un ”mâine” mai bun pentru noi toți. Proiectul de pe litoral ne încurajează să mergem mai departe, cu noi inițiative”- Constantin Bratu, Public Affairs & Communication Manager, Coca-Cola România.

„Acțiunile din această vară au reprezentat doar o primă etapă a proiectului „Azi pentru Mâine”. Începând cu această toamnă, alături de Fundația Coca-Cola, vom continua proiectul în mai multe școli din București și din țară, deoarece copiii sunt foarte receptivi la mesajele cu privire la colectarea selectivă și reciclare și pot duce mai departe aceste bune practici în familiile lor”, spune Sergiu Sebesi, Președintele Asociației CSR Nest.

A doua etapă „Azi pentru Mâine” – Proiectul Azi pentru Mâine în Școală, ediția 2019 – începe în această toamnă în 33 de școli din București și din alte 5 județe ale țării. Proiectul include 7 școli din București, câte 5 din județele Vâlcea, Dolj, Constanța și Dâmbovița și 6 școli din județul Călărași.

Peste 25.000 de elevi, părinți și profesori vor afla de la voluntarii proiectului informații despre colectarea separată a deșeurilor și despre reciclare. Ei vor participa la workshop-uri și activități interactive, pentru a înțelege cu adevărat importanța protejării mediului prin colectarea separată și reciclare. Mai mult, școlile vor fi dotate cu echipamente specifice, cum ar fi pubele și containere de colectare selectivă.

Ca parte a angajamentului său global, O lume fără deșeuri, Compania Coca-Cola lucrează pe plan local alături de Coca-Cola HBC România pentru gestionarea responsabilă a problemei deșeurilor de ambalaje. Compania investește în susținerea obiectivului de colectare 100%, cu scopul de a-i ajuta pe consumatori să înțeleagă ce, cum și unde să recicleze. Coca-Cola susține colectarea de ambalaje în întreaga industrie, inclusiv de sticle și doze de la alte companii. Totodată, pentru a-și atinge obiectivul, Coca-Cola investește constant în îmbunătățirea ambalajelor utilizate, cum ar fi initiațivele deja implementate: folosirea rășinilor pe bază de plante în componența ambalajelor PET sau reducerea cantității de plastic utilizate pentru fiecare ambalaj. În România, 100% din ambalajele puse pe piață de către companie sunt reciclabile.

Proiectul Azi pentru Mâine se desfășoară cu sprijinul partenerilor locali, ONG Mare Nostrum (Constanța), Asociația Today’s Future (județele Dolj, Vâlcea), GEAC (Municipiul București și județele Dâmbovița și Călărași) și GreenPoint Management. (A.D.).