Bucuresti, 19 aprilie 2024. Asociatia CSR Nest anunta lansarea proiectului „EcoScoala 206: model de eficienta energetica si educatie experientiala”, finantat de ENGIE Romania, prin intermediul Platformei de Mediu pentru Bucuresti, un program initiat de Fundatia Comunitara Bucuresti si ING. Proiectul a beneficiat de o finantare in valoare de 250.000 RON, oferita in cadrul rundei V de finantare, la categoria eficienta energetica, si se deruleaza in perioada martie-decembrie 2024.

Proiectul isi propune sa transforme Scoala Gimnaziala nr. 206, din sectorul 6 al Municipiului Bucuresti, intr-un model de buna practica in domeniul eficientei energetice si educatiei atat pentru institutiile de invatamant, cat si pentru comunitate, printr-o interventie multipla: montarea unor sisteme de panouri fotovoltaice on-grid, cu o putere instalata totala de 10Kw pe una dintre structurile scolii, in paralel cu dezvoltarea unui laborator inovativ destinat educatiei experientiale in domeniul eficientei energetice. Totodata, proiectul vine in beneficiul a aproximativ 27.500 de beneficiari directi si indirecti din Municipiul Bucuresti.

Initiativa „EcoScoala 206: model de eficienta energetica si educatie experientiala” vine in contextul in care, in ianuarie 2023, Ministerul Educatiei a trimis o nota informativa catre toate inspectoratele scolare judetene, potrivit careia directorii scolilor trebuie sa revizuiasca planurile manageriale, si sa implementeze proiecte pentru cresterea gradului de sustenabilitate a scolilor si reducerea amprentei de carbon. Directorii unitatilor de invatamant au fost informati despre necesitatea implementarii unor proiecte de crestere a gradului de sustenabilitate a unitatilor de invatamant in vederea reducerii cu 50% a amprentei de carbon a cladirilor, prin masuri de crestere a eficientei energetice, generare de energie verde, planificare a spatiului verde, proiecte scolare de compensare a emisiilor de carbon etc. Tot in 2023, Guvernul a aprobat Strategia nationala privind educatia pentru mediu si schimbari climatice 2023 – 2030, care cuprinde actiuni pentru cresterea gradului de educatie si constientizare in randul copiilor si tinerilor, privind dezvoltarea sustenabila si responsabilizarea fata de mediu.

Obiectivele proiectului „EcoScoala 206: model de eficienta energetica si educatie experientiala” se refera la:

  • Cresterea nivelului de eficienta energetica a Scolii Gimnaziale nr. 206, prin montarea de panouri fotovoltaice pe cladirea care gazduieste o parte din activitatile scolare. Ca urmare a acestei interventii, cantitatea de energie folosita din retea se va diminua cu pana la un maximum de 12%, datorita utilizarii energiei solare generate de panourile fotovoltaice.
  • Dezvoltarea, in cadrul acestei cladiri a unui laborator de eficienta energetica, bazat pe o metoda de invatare experientiala.
  • Imbunatatirea gradului de cunoastere si intelegere a elevilor din municipiul Bucuresti privind conceptul de eficienta energetica, prin facilitarea accesului acestora la un sistem inovativ de invatare.
  • Cresterea nivelului de informare si constientizare a populatiei din municipiul Bucuresti privind metodele de eficientizare energetica a locuintelor si solutii pentru constructii verzi, prin implementarea unei campanii publice pe aceasta tema.

„La nivel national sunt inregistrate 18.000 de cladiri care apartin institutiilor de invatamant, ocupand o suprafata totala construita de peste 16,6 milioane de metri patrati, din care doar 15% a fost renovata pana in 2020, potrivit datelor cuprinse in Strategia Nationala de Renovare pe Termen Lung (noiembrie 2020). Vechimea si ineficienta acestora se reflecta in facturile ridicate la energie: scolile sunt cei mai mari consumatori de energie (354 kWh/m2/an), in alte sectoare consumul variind de la 200 la 250 kWh/m2/an, potrivit unui studiu EPG (2021). In acest context, schimbarea adusa de proiect este transformarea Scolii Gimnaziale 206 intr-un exemplu de bune practici pentru alte institutii de invatamant si populatie, care vor putea prelua acest model ce imbina eficienta energetica cu o metoda inovativa de invatare experientiala in domeniul eficientei energetice,” spune Anda Sebesi, Directorul de Comunicare al Asociatiei CSR Nest.

 „Ne bucuram ca facem parte din demersul initiat de Asociatia CSR Nest si finantat in cadrul Platformei de Mediu pentru Bucuresti. Acest proiect ne permite, pe de o parte, sa punem bazele transformarii Scolii Gimnaziale nr. 206 intr-o scoala eficienta energetic, iar pe de alta parte sa oferim un exemplu despre cum pot elevii invata despre eficienta energetica si sursele de energie regenerabila intr-o maniera inedita, inovativa si experientiala. Toate acestea creeaza premisele de formare a unei noi generatii de copii care vor fi maine adultii responsabili fata de mediu”, spune Adriana Iancu, directorul Scolii Gimnaziale nr. 206.    

Persoana de contact: Anda Sebesi, Director de Comunicare Asociatia CSR Nest, e-mail: anda.sebesi@csrnest.ro, mobil: 0721.213.789

###

Despre Asociatia CSR Nest

Asociatia CSR Nest este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2010, cu scopul de a promova responsabilitatea sociala in randul societatii civile si al companiilor. Din 2016, organizatia si-a stabilit ca directie strategica protejarea mediului, prin promovarea unui comportament responsabil fata de mediu, printr-o serie de programe educationale la nivel national adresate cetatenilor precum si prin implicarea acestora in actiuni de ecologizare. In ultimii 5 ani, asociatia a implementat proiecte de sustenabilitate care se subsumeaza conceptului de ESG pentru peste 25 de companii multinationale si romanesti si a lucrat cu peste 20 de autoritati locale din toate regiunile tarii pentru proiecte de dezvoltare comunitara durabila. In plus, contribuie la imbunatatirea impactului pe care il au ONG-urile in societatea din Romania, prin implementarea de proiecte de dezvoltare organizationala. Pentru mai multe detalii despre Asociatia CSR Nest, va rugam vizitati www.csrnest.ro.

Despre Platforma de Mediu pentru Bucuresti

Platforma de mediu pentru Bucuresti, initiata de Fundatia Comunitara Bucuresti impreuna cu ING Bank Romania, urmareste dezvoltarea participativa a unei viziuni de mediu pentru Bucuresti si Ilfov. Platforma aduce laolalta organizatii non-profit, grupuri de initiativa civica, autoritati publice si companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala intr-un oras in care locuitorii duc o viata sanatoasa si se simt bine, iar companiile prospera fara sa fie expuse unor riscuri legate de mediu. Programul a pus la dispozitie un buget in valoare de 3,6 milioane de lei in cadrul a cinci runde de finantare si a sustinut deja implementarea a 13 proiecte de mediu din Bucuresti si Ilfov.

Despre ENGIE Romania

Grupul de companii ENGIE Romania activeaza in urmatoarele domenii de activitate: distributie si furnizare de gaze naturale, productie din surse regenerabile si furnizare de energie electrica, precum si solutii verzi si servicii tehnice pentru instalatii de gaze naturale si centrale termice.

ENGIE Romania are 3 axe principale de actiune in domeniul responsabilitatii sociale: protectia mediului inconjurator, educatia si sanatatea. In domeniul protectiei mediului inconjurator, prioritatile companiei sunt facilitarea accesului la energie verde pentru consumatorii aflati in precaritate energetica, imbunatatirea eficientei energetice a unor cladiri unde se desfasoara activitati sociale precum si incurajarea solutiilor energetice inovatoare pentru a diminua emisiile de carbon. ENGIE Romania a investit, din 2005 pana in prezent, peste 1.978.000 euro in proiecte ce promoveaza solutii sustenabile, derulate in parteneriat cu mai multe ONG-uri, iar angajatii sai au dedicat peste 10.500 de ore de voluntariat pentru cauze sociale din domeniul mediului inconjurator.