Proiecte in derulare2024-07-24T17:41:28+03:00

Generația care Gândește Verde

2024-2025

Finanțator: Administrația Fondului pentru Mediu (AFM)

Implementator: Asociația CSR Nest

Aria de implementare: Simeria, județul Hunedoara

Proiectul își propune să deruleze o serie de activități educaționale integrate privind protecția mediului pentru un număr de minimum 700 de elevi din 2 școli cu vârste cuprinse între 6-18 ani din orașul Simeria. Activitățile educaționale se vor derula sub forma unor TED-uri de 15 minute, realizat personalizat, pe 3 grupe de vârste: 6-10 ani, 10-14 ani, 14-18 ani.

Materialele educaționale vor aborda următoarele teme: BIODIVERSITATE (protecția ariilor naturale protejate; protecția biodiversității; schimbări climatice / dezastre naturale / eroziunea solului / inundații / secetă / încălzire globală); POLUARE: (poluarea aerului; poluarea apelor; poluarea cauzată de deșeuri (plastic, metal, substanțe chimice, deșeuri de echipamente electrice și electronice, etc) și modalități de prevenire a efectelor asupra mediului; UTILIZAREA RESPONSABILĂ A RESURSELOR NATURALE (exploatarea necontrolată a resurselor pământului și epuizarea resurselor naturale; beneficiile utilizării de resurse naturale regenerabile / importanța energiei verzi; industrializarea excesivă și repercusiunile acesteia asupra mediului); COMUNITATE (stimularea utilizării transportului cu emisii scăzute (transport public, transport alternativ, biciclete, autovehicule electrice, etc; eficiența energetică a clădirilor; circuitul de gestionare a deșeurilor / reutilizarea / reciclarea / colectarea selectivă a deșeurilor; compostarea deșeurilor biodegradabile; eliminarea deșeurilor).

De asemenea, proiectul își mai propune să implementeze un set de activități practice cu scopul consolidării cunoștințelor dobândite în cadrul activităților educaționale elevilor incluși în proiect pe teme de mediu precum și dezvoltarea unui manual privind adoptarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător pe cele 4 teme abordate de proiect, disponibil online. Manualul va fi specific și diferit pentru orașul Simeria, urmând cele 4 sesiuni educaționale derulate pe parcursul implementării proiectului și va fi disponibil pe website-ul proiectului.

Tinerii își construiesc un viitor sustenabil

2024-2025

Finanțator: Administrația Fondului pentru Mediu (AFM)

Implementator: Asociația CSR Nest

Aria de implementare: Tulcea, județul Tulcea

Proiectul își propune să deruleze o serie de activități educaționale integrate privind protecția mediului pentru un număr de minimum 700 de elevi din 2 școli cu vârste cuprinse între 6-18 ani din orașul Tulcea. Activitățile educaționale se vor derula sub forma unor TED-uri de 15 minute, realizat personalizat, pe 3 grupe de vârste: 6-10 ani, 10-14 ani, 14-18 ani.

Materialele educaționale vor aborda următoarele teme: DEȘEURI (poluarea cauzată de deșeuri – plastic, metal, substanțe chimice, deșeuri de echipamente electrice și electronice) și modalități de prevenire a efectelor asupra mediului; circuitul de gestionare a deșeurilor / reutilizarea / reciclarea / colectarea selectivă a deșeurilor; compostarea deșeurilor biodegradabile; eliminarea deșeurilor; ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ (schimbări climatice / dezastre naturale / eroziunea solului / inundații / secetă / încălzire globală; poluarea aerului; poluarea apelor); NATURĂ (protecția ariilor naturale protejate; protecția biodiversității; industrializarea excesivă și repercusiunile acesteia asupra mediului); RESURSE NATURALE (exploatarea necontrolată a resurselor pământului și epuizarea resurselor naturale; beneficiile utilizării de resurse naturale regenerabile / importanța energiei verzi); COMUNITĂȚI URBANE (stimularea utilizării transportului cu emisii scăzute (transport public, transport alternativ, biciclete, autovehicule electrice; eficiența energetică a clădirilor)

De asemenea, proiectul își mai propune să implementeze un set de activități practice cu scopul consolidării cunoștințelor dobândite în cadrul activităților educaționale elevilor incluși în proiect pe teme de mediu precum și dezvoltarea unui manual privind adoptarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător pe cele 5 teme abordate de proiect, disponibil online. Manualul va fi specific și diferit pentru orașul Tulcea, urmând cele 5 sesiuni educaționale derulate pe parcursul implementării proiectului și va fi disponibil pe website-ul proiectului.

SustainABLE: Raising a new generation of young entrepreneurs

2024 – 2025

Finanțator: Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si English Formarii Profesionale

Linia de finanțare: Call 2023 Round 2 KA2 KA220-YOU – Cooperation partnerships in youth

Implementatori: Asociația CSR Nest (România), En Root (Franța), Society and Enterprise Development Institute (Lituania)

Perioada de implementare: 1.03.2024 – 31.12.2025

Acest proiect își propune creșterea capacității celor 3 parteneri de a sprijini tinerii antreprenori în transformarea afacerilor lor în afaceri mai sustenabile, prin dezvoltarea unui set de resurse format din 12 module. Acest lucru presupune sprijinirea a 150 de tineri antreprenori din cele 3 țări să își dezvolte cunoștințele, abilitățile și atitudinile necesare pentru a conduce o afacere sustenabilă de succes, oferindu-le training, mentorat și oportunități de networking. De asemenea, proiectul își mai propune să crească gradul de conștientizare a 400 de (viitori) antreprenori despre beneficiile antreprenoriatului sustenabil, inspirând soluții eco-sociale. În fiecare țară vor fi organizate două ediții de training pentru tinerii antreprenori, în format mixt, fiecare durând 3 luni și incluzând 25 de tineri antreprenori cu 6 vizite la afaceri sustenabile locale. Totodată, vor fi organizate 5 hackathoane offline pe țară și 1 hackathon internațional online, care vor ajuta la implicarea tinerilor care studiază antreprenoriatul în tematica sustenabilității.

Câteva rezultate ale proiectului:

  • competențe îmbunătățite pentru 150 de tineri antreprenori care au participat la workshop-uri
  • capacitate crescută a celor 3 parteneri de a oferi training și mentorat pe teme de antreprenoriat sustenabil
  • înțelegere îmbunătățită a 400 de tineri antreprenori despre semnificația antreprenoriatului sustenabil și implementarea sa practică
  • o platformă web care poate fi utilizată pentru învățare mixtă
  • 12 videoclipuri care prezintă afaceri sustenabile din cele 3 țări
  • un manual pentru lucrătorii de tineret care doresc să folosească metodele în munca lor și un ghid pentru tinerii antreprenori

Green Power: Tranziția către școli durabile în mediu rural

2024

Asociația CSR Nest implementează în perioada ianuarie-decembrie 2024 proiectul Green Power: Tranziția către școli durabile în mediu rural, finanțat de ING Bank România, prin programul Adoptă un Proiect. Proiectul are o valoare de 46.110 EURO și va fi implementat în 4 școli din mediul rural din județul Prahova.

Proiectul “Green Power: Tranziția către școli durabile în mediul rural” își propune să diminueze impactul negativ asupra mediului al Școlii Gimnaziale Gherghița, Școlii Gimnaziale Mitropolit Pimen Georgescu – Provița de Sus, Școlii Gimnaziale Poșești și Școlii Gimnaziale Cioceni, prin integrarea energiei regenerabile (solare) în sistemul propriu de consum de energie electrică și transformarea acestor instituții de învățământ în prosumatori.

Astfel, cele 4 școli în care învață cumulat peste 600 de elevi și activează peste 70 de cadre didactice, vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice on-grid cu o putere instalată totală de 16 kw, ceea ce le va permite scăderea amprentei de carbon cu un minim 15% prin creșterea gradului de eficiență energetică a acestora. Ca și prosumatori, surplusul de energie îl vor putea injecta în rețea, putând fi compensat de către furnizorul cu care are contract.

Pentru a măsura impactul sistemelor fotovoltaice asupra scăderii amprentei de carbon a celor 4 școli, atât la începutul cât și la finalul proiectului va fi calculată amprenta de carbon a fiecărei instituții de învățământ. Totodată, proiectul are și o componentă de educație dedicată elevilor din școlile beneficiare. Astfel, conținutul educațional va fi realizat în funcție de vârstă și gradul de înțelegere a elevilor, pe două module: modulul 1: clasele 0-IV; modulul 2: clasele V-VIII. Cele două module vor aborda concepte precum schimbările climatice și impactul activităților umane asupra mediului, căi de adoptare a unui comportament responsabil față de mediu, utilizarea eficientă a resurselor naturale, importanța utilizării naturii pentru producerea de energie verde; tipuri de energie regenerabilă; energia solară și beneficiile utilizării acesteia pentru societate și mediu.

Beneficiari direcți: >600 de elevi și >70 de cadre didactice.

”Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG”

2022 – 2024

Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest OItenia, Sud-Muntenia și Sud-Est – Incubator ONG” răspunde unei nevoi existente în sectorul ONG din România. Astfel, la nivel național, ONG-urile mici sau fără experiență nu beneficiază de resursele financiare și know-how-ul necesare pentru a-și construi o capacitate organizațională adecvată. Potrivit „Raportului România 2017 – Sectorul Neguvernamental: profil, tendințe, provocări”, realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), în cazul organizațiilor mici, cu un număr redus de angajați și cu venituri limitate, nu există strategii de dezvoltare organizațională și nici departamente specializate în elaborarea, implementarea sau monitorizarea strategiilor.

Bariere de colectare a PET-urilor de pe râuri

2022 – Prezent

Dorna, primul brand de apă minerală naturală din România îmbuteliat în ambalaj realizat din 100% rPET, a făcut un nou pas spre o lume fără deșeuri, instalând, la finalul lunii ianuarie, anul 2022, primul dispozitiv inovator de colectare a deșeurilor de tip Litter Trap pe râul Dâmbovița, în apropiere de Târgoviște, ca parte a campaniei „Apa care are grijă de ape”.

Acesta este un proiect de mediu finantat de Dorna Romania, in parteneriat cu Administrația Națională Apele Române si implementat de Asociația CSR NEST. Sistemul Log Boom este instalat in mai multe judete pe raurile Jiu la Rovinari , Mures la Reghin si Olt la Fagaras.

Scopul acestui proiect este reducerea cantitatatilor de deseuri de plastic abandonate in natura, prin pastrarea apelor curate și implicarea tuturor factorilor de decizie in crearea unei infrastructuri durabile si asumate de reducere a cantitatilor de plastic ce pot ajunge in mediu, respectiv pe raurile din Romania.

Sistemele de colectare folosite:

LITTER TRAP – Capcana de deseuri – sistemul plutitor care capteaza deseurile de pe rauri – produs olandez implementat si pilotat pe raurile Dambovita si Ialomita din ianuarie 2022 pana in septembrie 2023. 

Log Boom – Solutie utilizata in prezent, in faza de program pilot, instalata pe raurile Jiu (Rovinari), Mures (Reghin) si Olt (Fagaras).

EcoScoala 206: model de eficienta energetica si educatie experientiala

2024

Asociația CSR Nest implementează în perioada martie-decembrie 2024, proiectul „EcoȘcoala 206: model de eficiență energetică și educație experiențială”, finanțat de ENGIE Romania, prin intermediul Platformei de Mediu pentru București, un program inițiat de Fundația Comunitară București și ING. Proiectul a beneficiat de o finanțare în valoare de 250.000 RON, oferită în cadrul rundei V de finanțare, la categoria eficiență energetică.

EcoȘcoala 206 își propune să transforme Școala Gimnazială nr. 206, din sectorul 6 al Municipiului București, într-un model de bună practică în domeniul eficienței energetice și educației atât pentru instituțiile de învățământ, cât și pentru comunitate, printr-o intervenție multiplă: montarea unor sisteme de panouri fotovoltaice on-grid, cu o putere instalată totală de 10Kw pe una dintre structurile școlii, în paralel cu dezvoltarea unui laborator inovativ destinat educației experiențiale în domeniul eficienței energetice. Totodată, proiectul vine în beneficiul a aproximativ 27.500 de beneficiari direcți și indirecți din Municipiul București.

Inițiativa „EcoȘcoala 206: model de eficiență energetică și educație experiențială” vine în contextul în care, în ianuarie 2023, Ministerul Educației a trimis o notă informativă către toate inspectoratele școlare județene, potrivit căreia directorii școlilor trebuie să revizuiască planurile manageriale, și să implementeze proiecte pentru creșterea gradului de sustenabilitate a școlilor și reducerea amprentei de carbon. Directorii unităților de învățământ au fost informați despre necesitatea implementării unor proiecte de creștere a gradului de sustenabilitate a unităților de învățământ în vederea reducerii cu 50% a amprentei de carbon a clădirilor, prin măsuri de creștere a eficienței energetice, generare de energie verde, planificare a spațiului verde, proiecte școlare de compensare a emisiilor de carbon etc. Tot în 2023, Guvernul a aprobat Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030, care cuprinde acțiuni pentru creșterea gradului de educație și conștientizare în rândul copiilor și tinerilor, privind dezvoltarea sustenabilă și responsabilizarea față de mediu.

Beneficiari directi: aprox. 5.950 persoane, elevi, cadre didactice, cetateni din Bucuresti.

Beneficiarii indirecti: 151.500 persoane: 21.500 parinti ai elevilor implicati in activitatile educationale, autoritatile locale, alti factori interesati, 130.000 atinsi prin diseminarea proiect.

Campania Clarfon de împădurire „Good People Do Good Things”

2024

Dezvoltată sub sloganul „Good People Do Good Things”, cea de-a treia ediție a campaniei „Un Pacient Protezat. Un Copac Plantat” și-a propus să sublinieze importanța dimunuării poluării, ca factor esențial în asigurarea unui nivel de sănătate ridicat al populației, prin creșterea suprafețelor împădurite. Statisticile la nivel național arată că în România calitatea aerului este influențată de un grad ridicat de poluare, ceea ce afectează în mod semnificativ calitatea vieții populației. În plus, în ultimele decenii, România s-a confruntat cu un nivel ridicat al defrișărilor, ceea ce a dus la crearea unor importante dezechilibre ale ecosistemelor naturale. De altfel, România este a doua cea mai poluată țară din Europa, ocupând locul 6 la nivel global, potrivit studiului Dyson, Global Connected Air Quality Data, cea mai mare cercetare privind calitatea aerului din spațiile interioare, la nivel global.

Campania „Un Pacient Protezat. Un Copac Plantat” face parte din strategia pe termen lung a Clarfon care se concentrează pe două direcții majore: prevenirea problemelor legate de auz și scăderea impactului pe care compania îl are asupra mediului înconjurător inclusiv prin adoptarea de tehnologii medicale pentru aparatele auditive cât mai prietenoase cu mediul înconjurător. La nivel global, peste 80% din nevoile de îngrijire a auzului rămân nerezolvate, iar pierderea auzului implică un cost anual de aproape 1 trilion de dolari la nivel global, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Percepţiile greşite ale societăţii profund înrădăcinate şi mentalităţile de stigmatizare sunt factori cheie care limitează eforturile de prevenire şi abordare a pierderii auzului.

nONGuvernamental.org

2024

Este un proiect editorial al Asociației CSR Nest. Inițiat în anul 2011 de Asociația Grupul de Educație și Acțiune pentru Cetățenie (GEAC), proiectul a fost preluat un an mai târziu de Asociația CSR Nest. De la momentul preluării, site-ul a fost regândit că o platformă de legătură între ONG-uri și companii pe de o parte, și ca un instrument util pentru toți actorii implicați în domeniul social, pe de altă parte. nONGuguvernamental.org vine în completarea misiunii Asociației CSR Nest, concentrată în jurul ideii de a dezvolta proiecte de responsabilitate socială de la zero, menite să aducă un impact semnificativ în comunități și să răspundă unor nevoi reale ale acestora. Pentru mai multe detalii, vă rugăm vizitați www.nonguvernamental.org

Noutati

Go to Top