COMUNICAT DE PRESA

Asociatia CSR Nest finalizeaza proiectul „Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor mici sau fara experienta din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia si Sud-Est -Incubator ONG”

Lucram impreuna pentru o Europa verde, competitiva si incluziva.

Bucuresti, 26 aprilie 2024. Asociatia CSR Nest a finalizat proiectul „Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor mici sau fara experienta din Regiunile Sud-Vest OItenia, Sud-Muntenia si Sud-Est – Incubator ONG”. Proiectul a fost derulat de Asociatia CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 si a beneficiat de o finantare in valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioada de 21 de luni incepand cu luna august 2022.

Scopul proiectului a fost reprezentat de cresterea capacitatii si sustenabilitatii organizationale a 10 ONG-uri mici sau fara experienta din Regiunile Sud-Vest OItenia, Sud-Muntenia si Sud-Est, care manifesta un interes sporit spre implicarea in comunitate. Modalitatea de abordare a fost implementarea unor masuri strategice de dezvoltare organizationala, care au inclus: traininguri; planificare strategica participativa; intarirea capacitatii organizationale prin elaborarea unor instrumente interne de organizare, evaluare si monitorizare; apartenenta strategica a celor 10 ONG-uri la o federatie destinata organizatiilor mici sau fara experienta.

Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor mici sau fara experienta din Regiunile Sud-Vest OItenia, Sud-Muntenia si Sud-Est – Incubator ONG” raspunde unei nevoi existente in sectorul ONG din Romania. Astfel, la nivel national, ONG-urile mici sau fara experienta nu beneficiaza de resursele financiare si know-how-ul necesare pentru a-si construi o capacitate organizationala adecvata. Potrivit „Raportului Romania 2017 – Sectorul Neguvernamental: profil, tendinte, provocari”, realizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), in cazul organizatiilor mici, cu un numar redus de angajati si cu venituri limitate, nu exista strategii de dezvoltare organizationala si nici departamente specializate in elaborarea, implementarea sau monitorizarea strategiilor.

Realitatea din Romania ne arata ca in cazul ONG-urilor mici sau fara experienta, este vorba aproape intotodeauna despre o strategie de supravietuire, iar obiectivul principal este ca organizatia sa nu dispara. Pentru a ramane competitive si pentru a avea un impact cat mai puternic in comunitatile in care activeaza, organizatiile neguvernamentale trebuie sa se adapteze la diferite contexte sociale, economice sau politice. Exista mai multe modalitati pentru ca ONG-urile sa se adapteze pietei, una dintre ele fiind creionarea de directii strategice de intarire a capacitatii organizationale, incluse intr-un plan clar de dezvoltare sustenabila. In acest sens, unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a raspunde cat mai rapid nevoilor din comunitate este parcurgerea unui proces de dezvoltare organizationala, cu scopul cresterii eficientei acesteia prin interventii planificate, la nivel de management, angajati, voluntari, procese, cultura si structuri organizationale”, spune Sorin Boboc, Manager de Proiect.

Punctul culminant al proiectului a fost reprezentat de constituirea unei federatii destinate organizatiilor mici sau fara experienta. Operationala sub denumirea de Federatia organizatiilor mici sau fara experienta – INCUBATOR, prin acest organism, Asociatia CSR Nest isi propune sa sprijine ONG-urile mici sau fara experienta din Romania, prin colaborare, pentru a avea un impact cat mai mare in comunitatile in care activeaza, prin facilitarea schimbului de know-how si bune practici in domeniul societatii civile. Initial, din Federatia INCUBATOR vor face parte cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului si Asociatia CSR Nest in calitate de membru fondator.

“La ora actuala, in peisajul societatii civile din Romania este nevoie de elemente de coagulare precum Federatia INCUBATOR, tocmai pentru a avea un numitor comun, mai puternic, in relatia cu oricare dintre stakeholderii unui ONG. De aceea, ne propunem pe viitor sa atragem un numar cat mai mare de ONG-uri mici, tocmai pentru a crea un pol de actiune in randul unui segment al societatii civile cu potential semnificativ de crestere. Cu toate acestea, avem in vedere o crestere organica, sanatoasa a acestei federatii, cu scopul de a atrage doar acele ONG-uri interesate sa contribuie activ la dezvoltarea federatiei pe termen lung. Asociatia CSR Nest isi va asuma rolul de mentor si va sprjini membrii federatiei in toate demersurile de crestere individuala dar si colectiva”, spune Sorin Boboc, manager de proiect.

Pentru mai multe detalii legate de proiect, va rugam vizitati www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/Incubator-ONG sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/Incubator-ONG.

Contact: Sorin Boboc, Manager Proiect, sorin.boboc@csrnest.ro, mobil: 0749.402.142 sau Anda Sebesi, Responsabil Comunicare, anda.sebesi@csrnest.ro, mobil: 0721.213.789.

###

Despre Programul Active Citizens Fund Romania

Programul Active Citizens Fund Romania este finantat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitatile economice si sociale si de a consolida relatiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare si statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de catre consortiul compus din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Fundatia PACT si Frivillighet Norge, care actioneaza in calitate de Operator de Fond desemnat de catre FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE si Norvegiene. Active Citizens Fund Romania vizeaza consolidarea societatii civile si a cetateniei active si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totala de 46.000.000 euro, programul urmareste dezvoltarea pe termen lung a sustenabilitatii si capacitatii sectorului societatii civile, intensificand rolul sau in promovarea participarii democratice, a cetateniei active si a drepturilor omului si consolidand in acelasi timp relatiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Pentru mai multe informatii despre Active Citizens Fund Romania, va rugam accesati www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesati www.eeagrants.ro.

Despre Asociatia CSR Nest

Asociatia CSR Nest a fost infiintata in 2010, cu misiunea de a promova responsabilitatea sociala in randul societatii civile si al companiilor si comportamentul responsabil fata de mediu.Totodata Asociatia este implicata intr-o serie de demersuri privind dezvoltarea comunitara si organizationala, cu scopul de a crea comunitati sustenabile si a contribui la progresul societatii civile la nivel national. Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati www.csrnest.ro.

 

INFORMARE DE PROGRES

10. Întâlnire cooperare stakeholderi, Asociația Eduvital, 22 februarie

Astăzi am finalizat cele 10 întâlniri de cooperare cu actorii locali relevanți pe care fiecare dintre cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” le-a organizat în ultima lună.

Aceste întâlniri au avut rolul de a aduce mai aproape fiecare ONG beneficiar al proiectului de stakeholderii săi cu care intră în contact pentru derularea diferitelor proiecte pe care le implementează sau pentru a dezvolta diferite acțiuni cu impact pentru comunitatea locală din care fac parte.

Ultima oprire din cadrul caravanei de întâlniri prin țară am făcut-o la Râmnicu Vâlcea, alături de Asociația Eduvital, organizație care ne-a arătat încă o dată în plus că se poate face educație SMART, că le putem insufla copiilor noștri bucuria de a învăța, și de a o face într-un mediu cald și prietenos.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

INFORMARE DE PROGRES

9. Întâlnire cooperare stakeholderi, Asociația D.U.V.I.O, 21 februarie

Tot astăzi ne-am întâlnit cu Asociația D.U.V.I.O din Calopăr, județul Dolj, parte din seria celor 10 evenimente de cooperare cu actorii locali relevanți pe care fiecare dintre cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” le va organiza în următoarea perioadă.

Aceste întâlniri au rolul de a aduce mai aproape fiecare ONG beneficiar al proiectului de stakeholderii săi cu care intră în contact pentru derularea diferitelor proiecte pe care le implementează sau pentru a dezvolta diferite acțiuni cu impact pentru comunitatea locală din care fac parte.

Diversitatea stakeholderilor pe care Asociația D.U.V.I.O a reușit să o realizeze în cadrul acestei întâlniri, ne-a permis să extragem una dintre cele mai importante concluzii ale evenimentului. Astfel, de la reprezentanți veterani ai sectorului ONG din Dolj dar și la nivel național, am aflat că ONG-urile comunitare – așa cum este cazul Asociației D.U.V.I.O – pot avea un potențial de creștere în următorii ani, tocmai pentru că ele reprezintă un reper în comunitățile locale, prin proiectele pe care le implementează. Chiar dacă implementează proiecte de dimensiuni mai mici, rolul ONG-urilor comunitare va crește semnificativ în viitor.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

INFORMARE DE PROGRES

8. Întâlnire cooperare stakeholderi, Asociația Nu te Irosi, Craiova, 21 februarie

Astăzi am avut bucuria de a fi alături de Asociația Nu te Irosi din Craiova, la cea de-a opta întâlnire din seria celor 10 evenimente de cooperare cu actorii locali relevanți pe care fiecare dintre cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” le va organiza în următoarea perioadă.

Aceste întâlniri au rolul de a aduce mai aproape fiecare ONG beneficiar al proiectului de stakeholderii săi cu care intră în contact pentru derularea diferitelor proiecte pe care le implementează sau pentru a dezvolta diferite acțiuni cu impact pentru comunitatea locală din care fac parte.

Ne-am bucurat să vedem că există ONG-uri noi, precum Asociația Nu Te Irosi, cu un suflu proaspăt, o organizație fondată de câțiva tineri entuziaști, cu un elan și o dorință extraordinare de a aduce o schimbare profundă și pe termen lung în comunitatea din Craiova, dar și din județ.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

INFORMARE DE PROGRES

7. Întâlnire cooperare stakeholderi Asociația Promina, Craiova, 20 februarie 2024

Am continuat caravana celor 10 întâlniri de cooperare cu actorii locali relevanți pe care fiecare dintre cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” le va organiza în următoarea perioadă.

Aceste întâlniri au rolul de a aduce mai aproape fiecare ONG beneficiar al proiectului de stakeholderii săi cu care intră în contact pentru derularea diferitelor proiecte pe care le implementează sau pentru a dezvolta diferite acțiuni cu impact pentru comunitatea locală din care fac parte.

De data aceasta ne-am oprit la Craiova, alături de Asociația Promina, de la care am putut afla, pe parcursul întâlnirii, cât de important este să fim aproape de copiii cu cerințe educaționale speciale și mai ales, cât de mult contează să ai alături, în acest demers, parteneri de încredere.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

INFORMARE DE PROGRES

6. Întâlnire cooperare stakeholderi, Asociația din Drag și Dor pentru Comunitate, Galați, 9 februarie 2024

Am poposit și la Galați, pentru cea de-a cincea întâlnire din seria celor 10 întâlniri de cooperare cu actorii locali relevanți pe care fiecare dintre cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” le va organiza în următoarea perioadă.

Aceste întâlniri au rolul de a aduce mai aproape fiecare ONG beneficiar al proiectului de stakeholderii săi cu care intră în contact pentru derularea diferitelor proiecte pe care le implementează sau pentru a dezvolta diferite acțiuni cu impact pentru comunitatea locală din care fac parte.

În cadrul acestei întâlniri, Asociația din Drag și Dor pentru Comunitate din Galați a reunit principalii săi stakeholderi care au sprijinit asociația de-a lungul timpului, în derularea proiectelor și inițiativelor derulate: autorități locale, instituții de învățământ pre-universitar și universitar, instituții publice, companii, voluntari. Cu toții am plecat de la această întâlnire cu gândul că numai împreună putem avea un impact mai mare în comunitățile pe care le deservim.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

INFORMARE DE PROGRES

5.Întâlnire cooperare stakeholderi, Asociația de Promovare a Educației Sanitare și Ecologice APESE, Tulcea, 8 februarie 2024

Am poposit și la Galați, pentru cea de-a cincea întâlnire din seria celor 10 întâlniri de cooperare cu actorii locali relevanți pe care fiecare dintre cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” le va organiza în următoarea perioadă.

Aceste întâlniri au rolul de a aduce mai aproape fiecare ONG beneficiar al proiectului de stakeholderii săi cu care intră în contact pentru derularea diferitelor proiecte pe care le implementează sau pentru a dezvolta diferite acțiuni cu impact pentru comunitatea locală din care fac parte.

În cadrul acestei întâlniri, Asociația din Drag și Dor pentru Comunitate din Galați a reunit principalii săi stakeholderi care au sprijinit asociația de-a lungul timpului, în derularea proiectelor și inițiativelor derulate: autorități locale, instituții de învățământ pre-universitar și universitar, instituții publice, companii, voluntari. Cu toții am plecat de la această întâlnire cu gândul că numai împreună putem avea un impact mai mare în comunitățile pe care le deservim.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

INFORMARE DE PROGRES

4. Întâlnire cooperare stakeholderi, Asociația Happiness Academy, Ploiești, 31 ianuarie 2024

Încheiem prima lună a anului la Ploiești, la cel de-al patrulea eveniment din seria celor 10 întâlniri de cooperare cu actorii locali relevanți pe care fiecare dintre cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” le va organiza în următoarea perioadă.

Aceste întâlniri au rolul de a aduce mai aproape fiecare ONG beneficiar al proiectului de stakeholderii săi cu care intră în contact pentru derularea diferitelor proiecte pe care le implementează sau pentru a dezvolta diferite acțiuni cu impact pentru comunitatea locală din care fac parte.

Timp de aproape două ore, Asociația Happiness Academy și-a prezentat direcțiile de intervenție în comunitate în fața stakeholderilor săi din Municipiul Ploiești

Concluzia principală a întâlnirii a fost că se pot crea sinergii la nivelul societății civile din Ploiești și specificul de activitate al Asociației Happiness Academy. Mai mult, acest gen de evenimente este benefic pentru toate ONG-urile din Ploiești, tocmai pentru că au potențialul de a genera contextul necesar de networking între organizațiile societății civile locale.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

INFORMARE DE PROGRES

3. Întâlnire cooperare stakeholderi, Asociația TB Think Big Târgoviște, 29 ianuarie 2024

Ne-am început săptămâna la Târgoviște, la cel de-al treilea eveniment din seria celor 10 întâlniri de cooperare cu actorii locali relevanți pe care fiecare dintre cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” le va organiza în următoarea perioadă.

Aceste întâlniri au rolul de a aduce mai aproape fiecare ONG beneficiar al proiectului de stakeholderii săi cu care intră în contact pentru derularea diferitelor proiecte pe care le implementează sau pentru a dezvolta diferite acțiuni cu impact pentru comunitatea locală din care fac parte.

Am petrecut după-amiaza de astăzi în compania Asociației TB Think Big, care și-a prezentat activitatea și proiectele pe care le-a derulat sau le derulează în comunitate, în fața reprezentanților școlilor, instituțiilor publice și a altor organizații partenere.

Au fost momente pline de emoție, pe care fiecare dintre noi le-a trăit, ascultând inițiativele derulate de TB Think Big și mai ales înțelegând ceea ce motivează echipa acestei organizații să se implice în comunitățile locale: determinarea de a contribui la binele comunității, prin multă muncă și voință.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

 

INFORMARE DE PROGRES

2. Întâlnire cooperare stakeholderi, Asociația Împreună pentru Viitor Constanța, 26 ianuarie 2024

Astăzi am ajuns la Constanța cu caravana celor 10 întâlniri de cooperare cu actorii locali relevanți pe care fiecare dintre cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” le va organiza în următoarea perioadă.

Aceste întâlniri au rolul de a aduce mai aproape fiecare ONG beneficiar al proiectului de stakeholderii săi cu care intră în contact pentru derularea diferitelor proiecte pe care le implementează sau pentru a dezvolta diferite acțiuni cu impact pentru comunitatea locală din care fac parte.

Ziua de astăzi a fost dedicată Asociației Împreună pentru Viitor Constanța, care și-a prezentat activitatea și proiectele pe care le-a derulat sau le derulează în comunitate, în fața reprezentanților școlilor, instituțiilor publice și a altor organizații partenere.

Pentru Asociației Împreună pentru Viitor Constanța, 2023 a însemnat o mulțime de proiecte frumoase, concretizate în câteva cifre relevante:

  • 500 de tineri implicați în comunitate în acțiuni de voluntariat
  • 42 de instituții de învățământ partenere
  • 889 de persoane cu dizabilități care au avut o experiență mai bună pe litoral
  • 263 de ateliere de creație pentru copii, adulți, seniori, refugiați ucrainieni
  • 480 de ghetuțe magice au fost dăruite copiilor din mediul rural

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

 

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

INFORMARE DE PROGRES

1. Întâlnire cooperare stakeholderi, Asociația de Peisagistică Arhitecturală, Buftea, 23 ianuarie 2024

Întâlnire cooperare stakeholderi, Asociația de Peisagistică Arhitecturală, Buftea, 23 ianuarie 2024

Am dat startul seriei de 10 întâlniri de cooperare cu actorii locali relevanți pe care fiecare dintre cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” le va organiza în următoarea perioadă.

Aceste întâlniri au rolul de a aduce mai aproape fiecare ONG beneficiar al proiectului de stakeholderii săi cu care intră în contact pentru derularea diferitelor proiecte pe care le implementează sau pentru a dezvolta diferite acțiuni cu impact pentru comunitatea locală din care fac parte.

Astăzi am început cu evenimentul organizat pentru Asociația de Peisagistică Arhitecturală din Crevedia, județul Dâmbovița, care și-a prezentat activitatea și proiectele pe care le-a derulat sau le derulează în comunitate, în fața reprezentanților școlilor, instituțiilor publice, primăriei și a altor organizații partenere.

Una dintre cele mai importante concluzii ale întâlnirii se referă la faptul că în urma discuțiilor, ONG-urile prezente au stabilit să se coaguleze într-un grup de inițiativă, care să stabilească principalele probleme din comunitatea locală și potențiale soluții pentru rezolvarea acestora cu sprijin financiar din mediul privat sau public local.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

ATELIER 5

ATELIER 5 – 21 decembrie 2023

Am încheiat seria atelierelor de lucru privind elaborarea planurilor de dezvoltare strategică și a manualului organizațional ale celor 10 ONG-uri incluse în proiect. Aceste ateliere fac parte din procesul de  întărirea a capacității organizaționale a celor 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG”.

Ultimul atelier a fost dedicat angajării și implicării stakeholderilor, ca factor esențial pentru succesul oricărei organizații. Am identificat împreună toate părțile interesate de potențiale parteneriate cu ONG-urile și am identificat cum se poate identifica feedback-ul și contribuțiile stakeholderilor în procesul decizional și în planurile organizației.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

 

ATELIER 4

ATELIER 4 – 14 decembrie 2023

Am ajuns și la cel de-al patrulea atelier de lucru pe tema managementului performanței și a monitorizării progresului. Am stabilit împreună ce sunt indicatorii de performanță (KPIs) și care sunt acești indicatori pentru fiecare organizație, tocmai pentru a putea măsura progresul pentru atingerea obiectivelor strategice propuse. Am atins tematica implementării unui sistem de monitorizare și raportare a progresului, pentru ca apoi să înțelegem împreună de ce este importantă și cum se realizează analiza și interpretarea datelor pentru identifcarea tendințelor și ajustarea strategiilor în timp real.

Atelierele de lucru fac parte din procesul de  întărirea a capacității organizaționale a celor 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

 

ATELIER 3

ATELIER 3 – 7 decembrie 2023

Cel de-al treilea atelier de lucru a fost dedicat planificării strategice pentru dezvoltare. Din nou ne-am reamintit cât de importantă este o analiză SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări) și mai ales cum să evaluăm corect situația curentă a organizației prin această metodă. Am lucrat împreună la definirea obiectivelor strategice pe termen lung și scurt, dar și la identificarea resurselor necesare pentru atingerea obiectivelor stabilite. Am pus la punct un plan de acțiune detaliat și am realizat un calendar al etapelor acestui plan de acțiune.

Atelierele de lucru fac parte din procesul de  întărirea a capacității organizaționale a celor 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

ATELIER 2

ATELIER 2 – 22 noiembrie 2023

Continuăm seria atelierelor de lucru cu cea de-a doua temă, cea a implementării manualului organizației. După ce am stabilit ce trebuie să conțină un manual organizațional, și cum trebuie elaborat astfel încât să ajute organizația, am trecut la etapa de instruire a membrilor organizației privind acest manual și procedurile interne ale ONG-ului. Cum întotdeauna verifici de mai multe ori ce faci, și în acest caz am evaluat manualul, l-am ajustat în funcție de feedback-ul și experiența membrilor organizației, iar apoi ne-am consultat să ne asigurăm că totul este conform cu așteptările.

Atelierele de lucru fac parte din procesul de  întărirea a capacității organizaționale a celor 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

ATELIER 1

ATELIER 1 – 15 noiembrie 2023

Am dat startul atelierelor de lucru privind elaborarea planurilor de dezvoltare strategică și a manualului organizațional ale celor 10 ONG-uri incluse în proiect. Aceste ateliere fac parte din procesul de  întărirea a capacității organizaționale a celor 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG”.

Primul atelier dedicat ONG-urilor din cadrul proiectului a avut ca temă elaborarea manualului organizației. Pe parcursul atelierului, am lucrat cu reprezentanții celor 10 ONG-uri la definirea valorilor organizației și a misiunii acesteia – două elemente esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a oricărui ONG – și astfel am avut ocazia să ne reamintim ce am învățat în cadrul celor 10 traininguri susținute pe parcursul anului trecut.

Cum organigrama este unul dintre factorii care arată cât de “ordonat” funcționează o organizație, am lucrat la stabilirea structurii organizației și a responsabilităților fiecărui departament, sau membru al echipei, după caz.

Am trecut apoi la dezvoltarea politicilor și procedurilor interne de resurse umane, finanțe, comunicare, etc, iar ca ultim pas în cadrul acestui atelier, am identificat și documentat împreună procesele cheie ale organizației.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

INFORMARE DE PROGRES

Training 10: Adaptarea organizațiilor la situații de criză

În perioada 16-17 septembrie a avut loc la Hotelul MyContinental din București, ultimul training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Pe parcursul a două zile, participanții vor afla despre ce înseamnă o criză, despre cât de importantă este înțelegerea crizelor, gestionarea emoțiilor în timpul crizelor, comunicarea eficientă în astfel de perioade precum și analiza riscurilor în managementul crizelor.

„Fără criză nu există duel, fără duel viața este o rutină, o agonie lentă” – Albert Einstein

„Fără criză nu există valoare. În perioada crizei înflorește ce-i mai bun în fiecare, pentru că fără criză orice vânt este o mângâiere..” – Albert Einstein

„Încearcă să te relaxezi şi să te bucuri de criză” – Ashleigh Brilliant

„Criza este cea mai binecuvântă situație care poate apărea pentru țări și persoane, pentru că ea atrage după sine progrese” – Albert Einstein

„O gestionare adecvată a crizelor poate consolida rezistența unei organizații și poate contribui la construirea unei culturi organizaționale bazate pe adaptabilitate și rezolvarea problemelor”

„O organizație se poate confrunta cu o mulțime de tipuri de criză: financiară, de reputație, de securitate, de produs, crize operaționale, de conformitate legală, de resurse umane sau crize provocate de dezastre naturale sau umane”.

„Recunoașteți și acceptați emoțiile. Comunicați și exprimați-vă emoțiile. Practicați tehnici de relaxare. Stabiliți obiective mici și realizabile. Acestea sunt câteva sfaturi pentru gestionarea emoțiilor în timpul crizelor”.

„Există 4 strategii cheie pentru a vă asigura că există o comunicare eficientă în timpul unei crize: ascultarea activă, comunicarea clară și concisă, gestionarea emoțiilor și comunicarea prin mijloace multiple”.

Recomandări pentru analiza cauzelor crizei

„Pentru a facilita procesul de analiză a cauzelor crizei, este recomandat să:

  • Colectați date și informații din surse diverse și de încredere.
  • Utilizați metode și tehnici de analiză, cum ar fi analiza SWOT, analiza cauzelor fundamentale, analiza scenariilor etc.
  • Implicați membrii cheie ai organizației în procesul de analiză și luare a deciziilor.
  • Documentați și comunicați rezultatele analizei pentru a asigura o înțelegere comună și o acțiune coerentă”.

Recomandări pentru evaluarea cauzelor crizei

„Pentru a evalua corect cauzele crizei, este important să:

  • Folosiți o abordare obiectivă și bazată pe dovezi în analiză.
  • Identificați cauzele profunde, nu doar simptomele imediate ale crizei.
  • Conectați cauzele crizei cu contextul organizațional și mediul extern.
  • Analizați interacțiunea dintre diferiți factori și cum aceștia au contribuit la declanșarea crizei.
  • Identificați lecțiile învățate și dezvoltați strategii de îmbunătățire a proceselor și sistemelor organizaționale”.

„Comunicarea eficientă în timpul unei crize poate face diferența între succesul și eșecul gestionării situației”.

„Un mod eficient de a identifica riscurile este prin realizarea unui audit de securitate și analiza istoricului evenimentelor anterioare. Aceasta ne poate ajuta să înțelegem ce tipuri de crize s-au întâmplat în trecut și să anticipăm posibilele scenarii viitoare”.

„Comunicarea în echipă este un aspect esențial în gestionarea situațiilor de criză. O comunicare eficientă între membrii echipei poate ajuta la coordonarea activităților și la luarea deciziilor rapide și bine informate”.

„În situații de criză, este crucial să puteți lua decizii rapide și eficiente. Una dintre cele mai utile tehnici este analiza SWOT. Aceasta vă permite să evaluați punctele forte și slabe, oportunitățile și amenințările asociate cu situația de criză și vă ajută să luați decizii în cunoștință de cauză”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

INFORMARE DE PROGRES

Training 9: Lucrul în echipă

În perioada 2-3 septembrie a avut loc la Hotelul MyContinental din București, cel de-al nouălea training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Pe parcursul celor două zile, participanții au aflat despre cât de important este lucrul în echipă, ce înseamnă dinamica unui grup de lucru și cum influențează aceasta rezultatul muncii în echipă, ce este brainstorming-ul, de ce este important pentru o organizație și mai ales când să folosim acest termen și cum să îl aplicăm corect.

Iată mai jos câteva dintre concluziile trainingului:

„A lucra în echipă este foarte greu și foarte costisitor. Iar uneori nu merită nici efortul nici banii să lucrăm într-o echipă”.

„Atunci când lucrăm în echipă, este nevoie să facem compromisuri, iar unul dintre ele este acela de a avea răbdare. Dinamica de grup este cea care îngreunează lucrul în echipă”

„Cel mai slab determină valoarea echipei, nu cel mai bun”.

„În echipă nu avem șefi; doar în ierarhie există șefi”.

„Mulțimea este definită prin relații, în timp ce grupul este determinat de un sistem de relații și un obiectiv comun”

„Ca să lucrăm bine în echipă, lămurim obiectivul și apoi regulile pentru atingerea obiectivului. Regulile sunt înalt dependente de obiectiv. Abia în final stabilim metoda. Toată lumea va aplica acea metodă, până în punctul în care își dă seama că acea metodă nu funcționează. Dar toată lumea decide că acea metodă nu dă rezultate”.

„Nu orice părere emisă într-un grup înseamnă brainstorming”

„O echipă este caracterizată de relații, obiective, roluri și metode”

„Brainstorming este o metodă rapidă, intuitivă de a aduna mai multe idei”

Regulile unui brainstorming sunt:

  • Definim obiectivul brainstormingului
  • Toată lumea vine cu idei. Nimeni nu critică ideea cuiva. Toate ideile se scriu pe tablă
  • Toate ideile generate se grupează pe categorii (colaționare)
  • Se elimină ideile care nu sunt realiste și se păstrează cele bune

„Clarificarea ideilor se poate face în grup, în cazul în care grupul este cel care va implementa o activitate, de exemplu”.

„Obiectivul brainstormingului este să aducă creativitate în găsirea de soluții”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

INFORMARE DE PROGRES

Training 8: Managementul Voluntarilor

În perioada 19-20 iulie a avut loc la Hotelul MyContinental din București, cel de-al optulea training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Pe parcursul celor două zile, participanții au aflat despre cât de important este lucrul cu voluntarii, dar mai ales cum să îi selectezi corect și cum să îi motivezi astfel încât să se simtă asimilați de organizație și să rezoneze cu misiunea și valorile acesteia.

Iată mai jos câteva dintre concluziile trainingului:

„Prezența unor voluntari bine conduși, stimulează angajații într-o manieră foarte interesantă”.

„Voluntarul are nevoie să știe că face parte dintr-o echipă, echipă care se îndreaptă către un scop”.

„O organizație trebuie să se poziționeze într-un contex pentru a putea descoperi un talent”.

„Recrutarea voluntarilor de tip țintit presupune rafinarea tipului de mesaj în funcție de specificul experienței voluntarului și stabilirea locurilor în care acesta poate fi găsit”.

„Recrutarea voluntarilor în cercuri concentrice înseamnă că aceștia deja există în cercul nostru de beneficiari. Există deja niște relații calde prin intermediul cărora organizația își trimite mesajele către voluntari”.

„Recrutare închisă sau ambientală are ținte foarte precise – o școală, o comunitate, etc. Acest tip de recrutare este în strânsă legătură cu tipul de sarcină pe care îl va avea voluntarul”.

„Recrutarea intermediată conectează organizația cu centrele care pot oferi voluntari”.

„Este foarte important ca o organizație să știe ce fel de voluntari vrea și pentru ce anume îi vrea”.

„O organizație merită să exploreze din punct de vedere profesional relația cu un voluntar”.

„Scopul interviului de selecție a voluntarilor este de a pune omul potrivit la locul potrivit. Iar în acest dialog trebuie să existe un proces de acordare a așteptărilor aparținând ambelor părți: organizație și voluntar”.

„În interviul de selecție a voluntarilor este vorba despre percepția sarcinilor pe care le vor avea aceștia și a domeniului în care urmează să se implice. În acest moment, se discută clar despre drepturi și îndatoriri, despre cât timp este disponibil de oferit de ambele părți”.

„În selecție, ascultați și tăcerea potențialului voluntar”.

„O organizație oferă voluntarului timpul, entuziasmul, șansa unui proiect, șansa unei implicări. Nici într-un caz nu trebuie să impună ceva voluntarului, ci dimpotrivă, în relația cu voluntarul, este vorba despre a propune, a invita la a se alătura organizației”.

„Există cel puțin trei lucruri importante de reținut atunci când vine vorba despre nepotrivirea dintre un voluntar și organizația pentru care acesta aplică: să le identificăm, să le transformăm în avantaj și să le

monitorizăm”.

„ONG-urile bune cresc pentru că sunt deschise la interacțiuni cu neprevăzutul”.

„Foarte mult îi ajută pe voluntari să aprecieze organizația, chiar dacă au primit un refuz pe un proiect punctual, într-un dialog sincer. Sau cu alte cuvinte, să spui NU voluntarului astfel încât acesta să se simtă mai bine decât dacă ar fi primit mai multe DA-uri”.

În interviurile de selecție este bine să fie doi reprezentanți ai organizației. Este mai simplu așa.

„Într-un interviu de selecție a voluntarilor, afirm un NU, nu resping un OM”.

„Când vine vorba despre instruirea voluntarilor, o organizație trebuie să își pună două întrebări fundamentale: DE CE? și CE?”.

„Conflictul face parte din performanță. Dacă nu există conflict, te afli doar într-o zonă de confort”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

INFORMARE DE PROGRES

Training 7: Comunicare și Relaționare în Interiorul Organizației

În perioada 2223 iulie a avut loc la Hotelul MyContinental din București, cel de-al șaptelea training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Pe parcursul celor două zile, participanții au aflat despre motivele pentru care este nevoie de o metodă de comunicare internă, despre reguli de igienă relațională, despre nevoile și demersurile relaționale, dar și despre caracteristicile și specificul relației profesionale și normele de conduită pentru îmbunătățirea relațiilor de muncă.

Iată mai jos câteva dintre concluziile trainingului:

„Dacă vă respectați pe voi și relația cu celălalt, folosiți atunci când este cazul, pubela relațională”.

„Un mesaj cadou, fie că este vorba despre feedback, apreciere, crearea unui mediu favorabil  – face ca încrederea în sine și energia să crească; devenim mai inovativi și găsim soluții acolo unde până de curând nu le vedeam”.

„Poșta mesajelor cadou este un instrument care, în toate organizațiile în care este implementat și este întreținut viu, aduce impulsul de auto-apreciere. Prin acest instrument se încurajează un anumit tip de comunicare în organizație. Cere însă, celui care îl propune, prezența de spirit de a le reaminti colegilor, să pună, constant, cu o anumită frecvență, mesajele în poșta mesajelor cadou. Acest instrument funcționează foarte bine când un ONG trece prin dificultăți organizaționale”.

Metoda ESPERE ne ajută să construim relații autentice, venind în sprijinul cuvintelor utilizate în comunicare. Acestea sunt: “bagheta cuvântului”, “eșarfa relațională”, “vizualizarea externă”, “actele simbolice”, “actualizarea” și “confirmarea”. Deși este o metodă de comunicare, ESPERE poate avea efecte terapeutice”.

„SAPPE este acronimul de la SURD (un sistem în care nu îl auzim pe celălalt, pentru că noi știm cel mai bine despre celălalt), ORB (nu îl văd pe celălalt), PERNICIOS (împiedic comunicarea cu celălalt), PERVERS (în numele binelui fac rău) și ENERGITOVOR (mănânc din energia celuilalt)”

Trecerea de la SAPPE la ESPERE înseamnă a trece de la opoziție sau a fi dominat, la confruntare, la dialog luminos și deschis. Relația este o entitate separată cu valoare proprie care necesită să fie alimentată, trăită și menținută. Noțiunea de triangulare presupune că existăm eu, tu și relația dintre noi”.

„Sistemul SAPPE ia forma injoncțiunilor (ordinelor), al devalorizării, culpabilizării, amenințării și șantajului. Sistemul SAPPE trezește ceva rău în celălalt în condițiile în care într-o comunicare nu ne dorim reacțiune”.

Fereastra Johary are 4 componente:

Ochiul Public (Arena): Eu știu despre mine și ceilalți știu despre mine;

Ochiul Secret (Fațada): Eu știu despre mine, dar aleg să nu împărtășesc și cu ceilalți;

Ochiul Orb (inconștient): Eu nu știu despre mine, dar ceilalți știu (cazul unor comportamente care apar din interior în exterior);

Ochiul potențial: Eu nu știu despre mine și nici ceilalți nu știu despre mine.

„Diferențele de comportament ne pot ajuta să funcționăm bine, în armonie, împreună. Căutăm asemănările ca să lucrăm bine împreună și căutăm diferențele ca să obținem cele mai bune rezultate, în cel mai creativ mod”.

„Fereastra Johary este utilă în partea profesională atât timp cât ne ajută să obținem niște rezultate bune, împreună”.

Un feedback descriptiv presupune descrierea situației, trăirea, gândurile și eventual nevoia sau așteptarea celui care dă feedback-ul. Construit așa, feedback-ul este întotdeauna pozitiv. Nu există feedback pozitiv și feedback negativ; negativ este impactul pe care îl are situația asupra celui care primește feedback-ul.

„Feedback-ul nu se dă oricând și oricum, ci se cere sau se dă în anumite momente (te asiguri că există disponibilitatea de a-l primi)”.

„Ca să putem comunica este nevoie de 4 verbe: a da (experiență, devotament), a cere, a primi, a refuza. Acestea sunt singurele dinamici ale unei relații”.

„Cele 9 nevoi în comunicare ale oricărei persoane sunt:

A fi ascultat

Nevoia de intimitate

A influenta mediul

A fi recunoscător

A visa

A crea

A fi valorizat

A crede în divinitate

A ma spune”

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

În perioada 2223 iulie a avut loc la Hotelul MyContinental din București, cel de-al șaptelea training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Pe parcursul celor două zile, participanții au aflat despre motivele pentru care este nevoie de o metodă de comunicare internă, despre reguli de igienă relațională, despre nevoile și demersurile relaționale, dar și despre caracteristicile și specificul relației profesionale și normele de conduită pentru îmbunătățirea relațiilor de muncă.

Iată mai jos câteva dintre concluziile trainingului:

„Dacă vă respectați pe voi și relația cu celălalt, folosiți atunci când este cazul, pubela relațională”.

„Un mesaj cadou, fie că este vorba despre feedback, apreciere, crearea unui mediu favorabil  – face ca încrederea în sine și energia să crească; devenim mai inovativi și găsim soluții acolo unde până de curând nu le vedeam”.

„Poșta mesajelor cadou este un instrument care, în toate organizațiile în care este implementat și este întreținut viu, aduce impulsul de auto-apreciere. Prin acest instrument se încurajează un anumit tip de comunicare în organizație. Cere însă, celui care îl propune, prezența de spirit de a le reaminti colegilor, să pună, constant, cu o anumită frecvență, mesajele în poșta mesajelor cadou. Acest instrument funcționează foarte bine când un ONG trece prin dificultăți organizaționale”.

Metoda ESPERE ne ajută să construim relații autentice, venind în sprijinul cuvintelor utilizate în comunicare. Acestea sunt: “bagheta cuvântului”, “eșarfa relațională”, “vizualizarea externă”, “actele simbolice”, “actualizarea” și “confirmarea”. Deși este o metodă de comunicare, ESPERE poate avea efecte terapeutice”.

„SAPPE este acronimul de la SURD (un sistem în care nu îl auzim pe celălalt, pentru că noi știm cel mai bine despre celălalt), ORB (nu îl văd pe celălalt), PERNICIOS (împiedic comunicarea cu celălalt), PERVERS (în numele binelui fac rău) și ENERGITOVOR (mănânc din energia celuilalt)”

Trecerea de la SAPPE la ESPERE înseamnă a trece de la opoziție sau a fi dominat, la confruntare, la dialog luminos și deschis. Relația este o entitate separată cu valoare proprie care necesită să fie alimentată, trăită și menținută. Noțiunea de triangulare presupune că existăm eu, tu și relația dintre noi”.

„Sistemul SAPPE ia forma injoncțiunilor (ordinelor), al devalorizării, culpabilizării, amenințării și șantajului. Sistemul SAPPE trezește ceva rău în celălalt în condițiile în care într-o comunicare nu ne dorim reacțiune”.

Fereastra Johary are 4 componente:

Ochiul Public (Arena): Eu știu despre mine și ceilalți știu despre mine;

Ochiul Secret (Fațada): Eu știu despre mine, dar aleg să nu împărtășesc și cu ceilalți;

Ochiul Orb (inconștient): Eu nu știu despre mine, dar ceilalți știu (cazul unor comportamente care apar din interior în exterior);

Ochiul potențial: Eu nu știu despre mine și nici ceilalți nu știu despre mine.

„Diferențele de comportament ne pot ajuta să funcționăm bine, în armonie, împreună. Căutăm asemănările ca să lucrăm bine împreună și căutăm diferențele ca să obținem cele mai bune rezultate, în cel mai creativ mod”.

„Fereastra Johary este utilă în partea profesională atât timp cât ne ajută să obținem niște rezultate bune, împreună”.

Un feedback descriptiv presupune descrierea situației, trăirea, gândurile și eventual nevoia sau așteptarea celui care dă feedback-ul. Construit așa, feedback-ul este întotdeauna pozitiv. Nu există feedback pozitiv și feedback negativ; negativ este impactul pe care îl are situația asupra celui care primește feedback-ul.

„Feedback-ul nu se dă oricând și oricum, ci se cere sau se dă în anumite momente (te asiguri că există disponibilitatea de a-l primi)”.

„Ca să putem comunica este nevoie de 4 verbe: a da (experiență, devotament), a cere, a primi, a refuza. Acestea sunt singurele dinamici ale unei relații”.

„Cele 9 nevoi în comunicare ale oricărei persoane sunt:

A fi ascultat

Nevoia de intimitate

A influenta mediul

A fi recunoscător

A visa

A crea

A fi valorizat

A crede în divinitate

A ma spune”

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

INFORMARE DE PROGRES

Training 6: Managementul Resurselor Umane

În perioada 8-9 iulie a avut loc la Hotelul MyContinental din București, cel de-al șaselea training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Pe parcursul celor două zile, participanții au aflat despre importanța culturii organizaționale pentru manager și angajat, despre procesul de recrutare de personal, dar și despre aprecierea performanțelor angajatului și recunoașterea muncii acestuia.

Iată mai jos câteva dintre concluziile trainingului:

„În timpul generației noastre, emoția umană va rămâne în zona Blue Ocean, iar oamenii vor vedea diferențele între organizații care aparent funcționează la fel, dar care au culturi organizaționale diferite”.

„Calitatea resursei umane poate să facă diferența acolo unde produsul sau serviciul unei organizații nu o face”.

„Valorile unei organizații, atunci când sunt autentice, se reflectă prin comportamentele acesteia”.

„Într-o organizație, un angajat poate avea mai multe roluri, dacă le poate duce”.

„Coordonatorul de proiect este cel care semnează alături de președintele organizației și are responsabilitatea implementării proiectului în parametri asumați în cererea de finanțare. Este obligatoriu ca acesta să aibă competențe în domeniul de implementare a proiectului”.

„Dacă o organizație vrea să performeze, atunci aceasta trebuie să fie coerentă cu tipologia proiectelor pe care le implementează”.

„Soluția de backup a managerilor din subordine este un fals pericol de care se tem directorii organizațiilor, pentru că angajatul din spatele unei soluții de back-up va asigura activitatea de menținere a organizației, care este deja reglementată în proceduri. Acesta nu va avea niciodată atribuțiile managerului de organizație care este responsabil cu strategia organizațională, lansarea de produs sau dezvoltarea de campanii de strângere de fonduri. Când există o soluție de backup, un director de organizație are mai mult timp să se concentreze pe lucrurile care determină creșterea unei organizații și nu pe menținerea acesteia, care și ea este importantă”.

„Procesul de maturizare organizațională este atunci când organizația nu mai depinde de oamenii ei ci devine auto-sustenabilă și poate asigura procesul de creștere și continuitate cu alte echipe în management”

„Recrutarea este un pas fundamental pentru ceea ce înseamnă managementul resurselor umane. Indiferent că este vorba despre o organizație de business sau una non-profit, recrutarea se face în același mod, pentru că, indiferent de perspective, se caută de fapt performanța”.

„Varianta clasică de recrutare este încercăm un anunț seducător, care să atragă cât mai mulți potențiali candidați care să vină la interviu. Problema în acest caz – pentru că un anunț seducător nu va puncta niciodată exact ceea ce își dorește o organizație de la un candidat – este că vor veni la interviu mulți oameni care nu vor fi dispuși să ofere ceea ce li se cere, tocmai pentru că nu au știut din anunț care sunt cerințele angajatorului”.

„Problema unei organizații aflate în proces de recrutare nu este să aducă la interviu candidați pe pozițiile deschise, ci să aibă de unde să aleagă în funcție de criteriile cerute pentru angajare”.

„Când o organizație începe un proces de recrutare, este benefic să știe foarte clar ceea ce caută, să aibă un profil de potențial angajat și să își definească rolurile pentru care face angajarea. Recrutarea este un proces de negociere între ce se dă și ce se oferă, în condițiile în care ambele părți sunt interesate să se potrivească. Dacă o organizație își dorește să angajeze un om pentru trei roluri diferite, atunci va trebui să facă trei procese distincte de recrutare.”

„Odată cu scăderea standardelor pe care trebuie să le respecte angajații, scad și standardele organizației”.

„Priviți recrutarea ca și fundraising-ul, pentru că dacă în fundraising căutați resurse financiare, în recrutare căutați cea mai importantă resursă pentru o organizație: resursa umană”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

INFORMARE DE PROGRES

Training 5: Managementul financiar în ONG

În perioada 17-18 iunie a avut loc la Hotelul Ibis Politehnica din București, cel de-al cincilea training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Pe parcursul a două zile, participanții au aflat despre fundamentele bugetării – ce este un buget, procesul de bugetare, categorii bugetare, anticiparea veniturilor și a cheltuielilor, fundamentele monitorizării bugetare dar au intrat în contact și cu noțiuni de contabilitate (concepte cheie, gestionarea conturilor, fluxul de numerar).

Iată mai jos câteva dintre concluziile trainingului:

„Pe termen lung dacă fiscalizați toate cheltuielile, veți ști care este costul real al implementării unui proiect”.

„ONG-urile au în esență scopul de a face un bine social, în timp ce un business are ca scop să obțină profit”.

„Dacă o companie își ia banii de la clienți, de pe piața liberă, dintr-un sistem concurențial, pentru un ONG sursa banilor este tot dintr-un sistem concurențial, însă sunt alte tipuri de clienți – donatori, finanțatori privați, sponsori sau finanțatori instituționali”.

„Cu cât mai mulți bani primiți, cu atât birocrația mai mare va fi birocrația în organizația voastră, pentru că vor fi multe documente financiare de completat pentru aceste finanțări primite”.

„Clientul este dispus să plătească mai mult pentru un produs, dacă la valoarea sa materială a fost atașată și o poveste”.

„Exact același produs, în funcție de momentul în care îl cumperi are prețuri diferite”.

„Întotdeauna o organizație trebuie să își stabilească un număr optim de activități în cadrul unui proiect și apoi să estimeze costul implementării acestor activități”.

„În mod normal, un proiect nu trebuie să stea într-un singur finanțator. Poate fi un mix de scriere de proiecte și atragere de fonduri din alte surse”.

Cel mai bun calcul de risc este ca un ONG să fie sigur că va livra ceea ce a promis finanțatorului, în bugetul agreat cu acesta. 80% începe să fie limita de la care un finanțator consideră că este rezonabil rezultatul final al proiectului. Pentru ca o organizație să aibă garanția implementării optime a unui proiect, aceasta trebuie să scrie cât mai realist posibil acel proiect”.

„Problema nu este că la nivel global nu sunt bani la finanțatori pentru implementarea de proiecte de către organizațiile neguvernamentale, ci impactul pe care aceste organizații îl pot genera în schimbul acelor bani”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

INFORMARE DE PROGRES

Training 4: Diversificarea surselor de finanțare

În perioada 10-11 iunie mai a avut loc la Hotelul Ibis Politehnica din București, cel de-al patrulea training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Pe parcursul celor două zile, participanții au aflat despre o mulțime de concepte teoretice referitoare la diversificarea surselor de finanțare, care sunt cei zece pași ce pot asigura succesul în atragerea de resurse, cine poate face atragerea de resurse, ce metode de atragere a resurselor pot folosi organizațiile și care sunt metodele de comunicare cu donorii. De asemenea, au aflat cât de importantă este diversificarea surselor de finanțare pentru sustenabilitatea și sănătatea financiară a unei organizații și mai ales cum să facă organizațiile acest lucru cât mai corect și cu impactul cât mai mare.

Iată mai jos, doar câteva dintre ele:

„Pentru implementarea proiectelor se strâng cei mai mulți bani de la donatori sau sponsori”.

„Scalarea propriu-zisă a proiectelor este mai greu de finanțat, pentru că un finanțator se așteaptă ca după un sprijin financiar oferit pentru o anumită cauză, intervenția respectivă să fi rezolvat problema”.

„În atragerea de resurse există două tipuri de resurse: cele blocate (dedicate), atunci când un finanțator susține un anumit proiect  și cele libere. În acest din urmă caz, donatorul lasă la latinudinea organizației cum va folosi finanțarea. Majoritatea banilor vin din resurse dedicate, în timp ce banii liberi se folosesc pentru a finanța ce nu poate fi acoperit prin banii din proiecte”.

„Întâlnirile față în față sunt cele mai valoroase în procesul de atragere de fonduri”.

„Scopul pentru care un ONG mare ar scrie un proiect cu un ONG mic este că unul altuia își oferă ce nu are fiecare. Un parteneriat real între o organizație mare și una mică este atunci când ONG-ul mare oferă ceva concret unui ONG mic și pentru care acesta din urmă nu mai trebuie să aloce resurse, iar ONG-ul mic oferă ceva în schimb pentru ONG-ul mare, pentru care acesta din urmă nu mai cheltuie nimic”.

„În parteneriatul dintre un ONG mic și unul mare trebuie găsite punctele de compatibilitate între cele două părți”.

„Dacă vrei ca ONG mic să gestionezi la un moment dat un proiect de 1 milion de euro, scrie azi un proiect de 10.000 euro, la anul un proiect de 30.000 euro și peste doi ani unul de 100.000 de euro”.

„Un finanțator este mai puțin interesat de cauză și mai mult de retrun on investment (ROI), sau mai exact rezultatul obținut în urma unei investiții. În business, ROI este un un instrument. În ONG, ROI este un bine social. În Mare Britanie, se vorbește despre Social Return of Investment (SROI). Așadar, dacă se poate cuantifica financiar binele social și dacă binele social este mai mare decât investiția, atunci este contabilizat binele, schimbarea, ceea ce este un lucru pozitiv pentru finanțator.”

„Principiile comunicării în atragerea de resurse sunt:

  1. Comunicarea pornește de la nevoile donatorului, nu de la ce are nevoie organizația;
  2. Comunicarea continuă cu dorințele donatorului;
  3. Pentru mai multe resurse, se trece de la comunicare la relaționare;
  4. Comunicarea este clară, coerentă, consecventă;
  5. Comunică cu donatorii doar persoanele autorizate;
  6. Nu există restart în comunicare;
  7. Percepțiile sunt foarte importante. Atenție la prima impresie;
  8. După prima impresie, încrederea este cel mai important element;
  9. Comunicarea este perpetuă (chiar și când taci)
  10. Comunicăm prin trei limbaje și 3 registre
  11. Este nevoie de echilibru între cele 4 demersuri
  12. Mulțumesc este lege!”

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

INFORMARE DE PROGRES

Training 3: Comunicare externă, la final

În perioada 27-28 mai a avut loc la Hotelul Europeca din Craiova cel de-al treilea training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Pe parcursul celor două zile, participanții au aflat despre o mulțime de concepte teoretice despre ce înseamnă comunicarea externă, iar în cea de-a doua zi au avut ocazia de a înțelege, practic, cum se redactează un comunicat de presă și cum să construiască și să transmită către publicurile țintă mesajele de comunicare specifice. Trainingul, la care au participat 20 de reprezentanți ai ONG-urilor incluse în proiect a avut o durată totală de 16 ore.

Iată mai jos, doar câteva dintre ele:

„Principalul rol al comunicării externe este acela de a te face cunoscut ca organizație: CE faci, CUM faci, DE CE faci, PENTRU cine faci, CU CE impact / rezultate? Acestea sunt cele mai importante 5 întrebări de la care începe orice proces de comunicare externă”.

„În funcție de CE ai de comunicat în extern și CUI vrei să i te adresezi cu informații, există două tipuri de canale de comunicare externă: canalele online (website-ul organizației, rețelele sociale, blogul, diferitele forumuri, newslettere, YouTube) și canalele offline (TV, radio, presa scrisă, evenimente, rapoarte anuale de prezentare)”.

„De ce este important să creăm și să menținem relațiile cu presa? Pentru că presa este unul dintre stakeholderii oricărei organizații, companii, autorități locale sau centrale, instituții publice; ne ajută să dăm mai departe veștile bune în comunitate și să creștem vizibilitatea proiectelor și a organizațiilor. Cultivarea relațiilor cu presa reprezintă o dovadă de transparență în relația cu toți stakeholderii unei organizații”.

„Comunicarea externă reprezintă toate activitățile și strategiile prin care organizația interacționează cu publicul său țintă. Scopul comunicării externe este să construiască și să mențină relații solide și transparente cu publicul extern și ne învață cum să nu ne amăgim singuri în legătură cu ce înseamnă cu adevărat organizația noastră”.

„Provocarea oricărei organizații în comunicarea externă este legată de modul în care transmite mesajele și pe ce canal de comunicare, astfel încât mesajele care ajung la publicul extern să fie cât mai aproape de ceea ce organizația respectivă își propune să transmită”.

„Când vorbim despre brandingul unei organizații, trei elemente sunt esențiale: elementul vizual, tipurile de mesaje transmise și valorile organizaționale. Jocul inteligent dintre acestea are ca rezultat construirea unui brand organizațional”.

„Un brand organizațional puternic este autentic – valorile organizației răzbat și în exterior, relevant pentru contextul în care activează, clar și coerent, consistent în a livra experiențe solide și valoroase, într-un anumit fel și folosește emoția în a-și construi relațiile. Știe prin ce se diferențiază și se bucură de reputație și încredere”.

„Sunt două caracteristici care definesc relațiile în comunicarea externă: soliditatea și transparența”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

INFORMARE DE PROGRES

Training 2: Management Operațional, la final

În perioada 13-14 aprilie a avut loc la Hotelul MyContinental din București cel de-al doilea training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Tematica acestui training a vizat domeniul managementului operațional și a presupus parcurgerea și înțelegerea mai multor concepte, printre care se numără definiția sistemului de management, controlul operațional vs. controlul financiar, managementul performanței, delegarea sau procesul de rezolvarea a problemelor din organizație.  Trainingul, la care au participat 20 de reprezentanți ai ONG-urilor incluse în proiect a avut o durată totală de 16 ore.

Iată mai jos câteva dintre concluziile trainingului:

Dacă nu știi în ce port vrei să ajungi, niciun vânt nu te ajută. Cu alte cuvinte,

dacă o organizație nu știe unde vrea să ajungă, degeaba pune în practică un proces de management.

Cine știe de ce face ce face, produce mai multă plus-valoare. Altfel spus, cea mai bună formă ca angajații unei organizații să fie eficienți, este să înțeleagă de ce fac anumite lucruri în munca lor.

Ce nu se controlează, nu se face. Dacă nu controlați un anumit lucru, nu vă așteptați ca acel lucru să fie făcut. Productivitatea maximă se obține când angajații sunt monitorizați permanent.

Ce nu se măsoară, nu se controlează. Toate activitățile care se controlează se și măsoară prin anumiți indicatori care pot fi aplicați chiar din timpul implementării. Însă este important ca și angajatul să știe de acest sistem de indicatori astfel încât să își poată măsura propria performanță pe parcursul implementării.

Ce nu se poate măsura, se verifică. Pentru cazurile în care anumite acțiuni sau activități nu pot fi măsurate prin indicatori, acele acțiuni sau activități pot fi verificate.

Ce nu se poate măsura sau verifica, este prea mare. Dacă un proiect este foarte amplu, nu se poate măsura în totalitatea sa. În acest caz este important ca proiectul să fie spart în activități mai mici ce pot fi măsurate prin indicatori specifici.

Chiar dacă se controlează, ce are mai mulți responsabili (sau nici unul), nu se face. Dacă o organizație vrea ca procedurile să fie respectate, trebuie să existe un singur responsabil.

Dacă nu sunt conștient de alegerile mele și modul în care le fac, acestea vor fi făcute de crocodilul sau maimuța din mine. Trebuie să fiu permanent conștient de alegerile mele. Liderii pot să împărtășească emoțiile, dar nu să ia decizii cu emoție.

Angajații obișnuiți se concentrează pe rezultate. Angajații extraordinari se concentrează pe proces. Dacă o organizație își dorește ca angajații săi să aibă doar rezultate, va trebui să urmărească eficiența acestora. În schimb, cu cât se urcă mai mult spre nivelurile superioare de responsabilitate, organizația trebuie să se aștepte de la angajații săi să înțeleagă procesele din spatele proiectului. Fără să înțeleagă acest lucru, aceștia nu vor ști cum să reacționeze la schimbare.

„De fiecare dată când o organizație caută un canal nou de fundraising, va trebui să ia în considerare faptul că acesta va produce mai întâi niște cheltuieli și apoi va genera resursele financiare preconizate. Este nevoie mai întâi de o perioadă de testare tocmai pentru a da ocazia noului canal de atragere de fonduri să își dovedească potențialul”.

„Delegarea responsabilității are succes dacă superiorul vrea să delege, cunoaște și are încredere în angajat, dacă angajatul acceptă cu adevărat acea responsabilitate, dacă sarcina este clară și dacă delegarea înapoi este respinsă”.

„Balanced scorecard (BSC) este un concept care vine din zona de business și al cărui mecanism de funcționare se bazează pe obiective financiare și non-financiare. De exemplu,  într-o afacere există un obiectiv financiar pentru care trebuie stabilită gama de produse sau servicii care contribuie la atingerea acestuia. Pasul următor este implementarea managementului operațional și a procedurilor menite să contribuie la satisfacția clienților care la rândul ei determină atingerea obiectivului financiar. Mergând și mai în jos, organizația trebuie să stabilească ariile pe care trebuie să le dezvolte în interior pentru a implementa managementul operațional și procedurile care contribuie la gradul de satisfacție a clienților care în final determină atingerea obiectivului financiar. Este un proces în cascadă care se bazează pe obiectivul final stabilit de o organizație”.

„Într-o organizație sunt recomandate 4 tipuri de întâlniri: semestriale, trimestriale, lunare, bilunare și zilnice. Rolul întâlnirilor semestriale este de a consolida echipa. Pentru ca o organizație să aibă echipe performante, aceste echipe trebuie să fie <antrenate>. În timp ce întâlnirile trimestriale aparțin managementului creșterii, cele lunare presupun evaluarea rolurilor, întâlnirile bilunare presupun verificarea obiectivelor stabilite în cele trimestriale iar în întâlnirile zilnice au rolul de a reaminti promisiunea legată de managementul creșterii”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

INFORMARE DE PROGRES

Start pentru sesiunile de training din cadrul proiectului Incubator ONG

În perioada 22-23 aprilie a avut loc la Hotelul MyContinental din București primul training din seria celor 10 cursuri de care ONG-urile incluse în proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” vor beneficia în următoarele luni.

Tematica acestui training a vizat domeniul planificării strategice care a presupus parcurgerea și înțelegerea mai multor concepte, printre care se numără Gândirea Strategică, Dezvoltarea Organizațională, Analiza SWOT sau Componentele Managementului Strategic. Trainingul, la care au participat 20 de reprezentanți ai ONG-urilor incluse în proiect a avut o durată totală de 16 ore.

Iată mai jos câteva dintre concluziile trainingului:

  • „Viziunea unei organizații este despre viitor, despre cum proiectăm organizația în timp. În schimb, misiunea este despre prezent, despre pașii pe care trebuie să îi parcurgă o organizație pentru a-și îndeplini viziunea”.
  • „Valorile unei organizații reprezintă esența punctului din care aceasta pornește și viziunea este punctul în care își dorește să ajungă”.
  • „Orice organizație care nu are o declarație de identitate este foarte important să facă demersurile necesare pentru a și-o stabili”.
  • „Cei care pot aduce inovație într-o strategie organizațională se regăsesc printre cei care sunt cât mai departe de expertiza celor care lucrează deja în organizație. Ei au capacitatea de a gândi out of the box și ca atare vin cu o perspectivă nouă, proaspătă și complet diferită, ceea ce poate aduce valoare adăugată mare”.
  • „Cea mai des întâlnită greșeală pe care o fac ONG-urile este că scriu proiecte doar pentru beneficiarii lor, nu și pentru clienți (sponsori, donatori, finanțatori). Diferența dintre beneficiarii și clienții unei organizații este că aceștia din urmă plătesc pentru serviciile oferite de organizație beneficiarilor. Ca regulă, un ONG trebuie să adreseze atât nevoile beneficiarilor cât și ale clienților. Iar asta este una din părțile importante ale unei strategii organizaționale bazate pe produs, sau dimensiunea strategică a organizației”.
  • „Primul lucru ce trebuie făcut în strategia de diversificare este diversificarea surselor de finanțare și tipul de finanțatori, astfel încât niciunul să nu fie dominant”.
  • „Deși este contra-intuitiv, cu cât segmentul de piață pe care activează o organizație este mai îngust, cu atât sunt mai mulți bani de la potențiali finanțatori”.
  • „Una din greșelile cele mai frecvente în sectorul societății civile este că majoritatea ONG-urilor și-au segmentat beneficiarii, construiesc un produs sau serviciu, sau o combinație a amândurora doar pentru nevoile beneficiarilor. Produsul real trebuie să răspundă în egală măsură și nevoilor finanțatorului”.
  • „Leadershipul este foarte important în mediul ONG. ONG-urile sunt cea mai bună școală de management, în lipsa formării abilităților de management din școală și mediul universitar. Un manager care a performat în acest domeniu va face performanță și în mediul corporate”.
  • „Înainte de a elabora o analiză SWOT, este foarte important să stabilești care este granița organizației analizate”.
  • „Dacă poți decide asupra unui lucru, acela face parte din mediul intern al organizației. Dacă nu poți decide dar poți influența, este vorba despre mediul extern apropiat. Iar dacă nici nu poți decide și nici influența, vorbim despre mediul extern îndepărtat”.

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă rugăm vizitați https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociația CSR Nest anunță ONG-urile beneficiare ale proiectului Incubator ONG

Astăzi, Asociația CSR Nest a desemnat ONG-urile beneficiare ale proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunea Sud Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est – Incubator ONG”.

Astfel, în perioada 1 decembrie – 30 decembrie 2022, ONG-urile interesate din cele 3 regiuni de implementare au avut posibilitatea să depună candidatura pentru participarea în cadrul acestui proiect. În competiție s-au înscris 15 ONG-uri atât din mediul urban cât și din mediul rural – 6 din regiunea Sud-Vest Oltenia, 4 din regiunea Sud Muntenia și 5 din regiunea Sud-Est. Județele de proveniență a ONG-urilor aplicante sunt Dolj, Dâmbovița, Vâlcea, Constanța, Tulcea, Galați și Prahova.

Ca și expertiză, cele 15 ONG-uri aplicante sunt specializate pe domenii precum mediu, dezvoltare comunitară, servicii sociale, educație, servicii socio-educaționale, etc. În urma unui proces de evaluare, au fost desemnate, conform metodologiei de selecție, 10 ONG-uri beneficiare și 1 ONG aflat pe lista de rezervă.

Cele 10 ONG-uri beneficiare sunt:

Regiunea Sud Vest Oltenia:

  • Asociația Promina (Craiova, județul Dolj)
  • Asociatia Diversitatea Unește: Viața Începe cu Oamenii – D.U.V.I.O (Comuna Calopăr, județul Dolj)
  • Asociația Edu-Vital – Educația este Vitală (Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea)
  • Asociația Nu Te Irosi (Craiova, județul Dolj)

Regiunea Sud-Est:

  • Asociația Împreună pentru Viitor Constanța (Constanța, județul Constanța)
  • Asociația de Promovare a Educației Sanitare și Ecologice – APESE (Tulcea, județul Tulcea)
  • Asociația din Drag și Dor pentru Comunitate (Târgu Bujor, județul Galați)

Regiunea Sud Muntenia:

  • Asociația de Peisagistică Arhitecturală (Crevedia, județul Dâmbovița
  • Asociația TB Think Big (Bădeni, județul Dâmbovița)
  • Asociația Happiness Academy (Ploiești, județul Prahova)

Lista de rezervă:

  • Asociația Media pe Bune (Craiova, județul Dolj)

Proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunea Sud Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est – Incubator ONG” este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Scopul proiectului este creșterea capacității și sustenabilității organizaționale a 10 ONG-uri mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest OItenia, Sud-Muntenia și Sud-Est, care manifestă un interes sporit spre implicarea în comunitate. Modalitatea de abordare este implementarea unor măsuri strategice de dezvoltare organizațională, care includ: traininguri; planificare strategică participativă; întărirea capacității organizaționale prin elaborarea unor instrumente interne de organizare, evaluare și monitorizare; apartenența strategică a celor 10 ONG-uri la o federație destinată organizațiilor mici sau fără experiență.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

@Active Citizens Fund Romania.

COMUNICAT DE PRESĂ

CSR Nest lansează procedura de selecție a 10 ONG-uri pentru participarea la proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud Vest Oltenia, Sud Muntenia și Sud Est – Incubator ONG”

Asociația CSR Nest a lansat PROCEDURA DE SELECȚIE a 10 ONG-uri pentru participarea la proiectul “Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud Vest Oltenia, Sud Muntenia și Sud Est – Incubator ONG”.

Proiectul este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Procedura de selecție se adresează organizațiilor neguvernamentale înființate în baza OG Nr. 26/2000 care au sediul social în regiunile Sud Vest Oltenia, Sud Muntenia și Sud Est.

1.      Etapa de depunere a candidaturilor de către ONG–urile interesate: 01.12.2022 – 23.12.2022
2.      Etapa de analiză a candidaturilor și de selecție a 10 ONG-uri pentru participarea la proiect: 26.12.2022 – 30.12.2022
3.      Etapa de desemnare a celor 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului precum și a celor trei ONG-uri aflate pe lista de rezervă 05.01.2023
4.      Etapa de informare privind rezultatele selecției: 06.01.2023

Selecția ONG-urilor se va face respectând principiul egalității de șanse și va pune accent pe asigurarea cadrului de legalitate, obiectivitate și transparență, realizându-se fără constrângeri, deosebiri, preferințe sau restricții care pot duce la acte de discriminare directă sau indirectă.

Pentru mai multe detalii despre proiect și implementarea acestuia, precum și pentru informații specifice privind criteriile de eligibilitate și selecție și documentele aferente dosarului de candidatură, vă rugăm să consultați informațiile disponible la secțiunile dedícate, accesând linkul https://www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/despre-incubator-ong/.

În etapa de depunerea a candidaturilor, ONG-urile interesate pot solicita informații și clarificări la:
Persoană de contact: BOBOC Mihai Sorin
E-mail: sorin.boboc@csrnest.ro.

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociația CSR Nest lansează proiectul „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG”

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

București, 31 august 2022. Asociația CSR Nest anunță lansarea proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest OItenia, Sud-Muntenia și Sud-Est – Incubator ONG”. Proiectul este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Scopul proiectului este creșterea capacității și sustenabilității organizaționale a 10 ONG-uri mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest OItenia, Sud-Muntenia și Sud-Est, care manifestă un interes sporit spre implicarea în comunitate. Modalitatea de abordare este implementarea unor măsuri strategice de dezvoltare organizațională, care includ: traininguri; planificare strategică participativă; întărirea capacității organizaționale prin elaborarea unor instrumente interne de organizare, evaluare și monitorizare; apartenența strategică a celor 10 ONG-uri la o federație destinată organizațiilor mici sau fără experiență.

Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest OItenia, Sud-Muntenia și Sud-Est – Incubator ONG” răspunde unei nevoi existente în sectorul ONG din România. Astfel, la nivel național, ONG-urile mici sau fără experiență nu beneficiază de resursele financiare și know-how-ul necesare pentru a-și construi o capacitate organizațională adecvată. Potrivit „Raportului România 2017 – Sectorul Neguvernamental: profil, tendințe, provocări”, realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), în cazul organizațiilor mici, cu un număr redus de angajați și cu venituri limitate, nu există strategii de dezvoltare organizațională și nici departamente specializate în elaborarea, implementarea sau monitorizarea strategiilor.

„Realitatea din România ne arată că în cazul ONG-urilor mici sau fără experiență, este vorba aproape întotodeauna despre o strategie de supraviețuire, iar obiectivul principal este ca organizația să nu dispară. Pentru a rămâne competitive și pentru a avea un impact cât mai puternic în comunitățile în care activează, organizațiile neguvernamentale trebuie să se adapteze la diferite contexte sociale, economice sau politice. Există mai multe modalități pentru ca ONG-urile să se adapteze pieței, una dintre ele fiind creionarea de direcții strategice de întărire a capacității organizaționale, incluse într-un plan clar de dezvoltare sustenabilă. În acest sens, unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a răspunde cât mai rapid nevoilor din comunitate este parcurgerea unui proces de dezvoltare organizațională, cu scopul creșterii eficienței acesteia prin intervenții planificate, la nivel de management, angajați, voluntari, procese, cultură și structuri organizaționale”, spune Sorin Boboc, Manager de Proiect.

Principalele activități ale proiectului sunt:

  • Elaborarea instrumentelor și metodologiilor de lucru
  • Stabilirea beneficiarilor direcți ai proiectului
  • Traininguri pentru dezvoltare organizațională
  • Întărirea capacității organizaționale a celor 10 ONG-uri incluse în proiect
  • Dezvoltarea unei federații destinate organizațiilor mici sau fără experiență

Printre rezultatele proiectului se numără:

  • 1 metodologie de selecție a ONG-urilor incluse în proiect;
  • 1 metodologie de evaluare a nevoilor organizaționale ale ONG-urilor;
  • 10 ONG-uri din regiunile Sud Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est, selectate în cadrul proiectului;
  • 10 procese de evaluare a celor 10 ONG-uri incluse în proiect;
  • 7 traininguri pe teme prestabilite: managementul ONG-urilor, comunicare în ONG, management financiar, diversificarea surselor de finanțare, managementul resurselor umane, planificare strategică, adaptarea organizațiilor în condiții de criză;
  • 3 sesiuni specifice de formare personalizată în funcție de tipologia fiecărui ONG;
  • 50 de ateliere de lucru privind elaborarea planurilor de dezvoltare strategică și a manualului organizațional ale celor 10 ONG-uri incluse în proiect;
  • 10 website-uri de prezentare a ONG-urilor incluse în proiect dezvoltate și disponibile online;
  • 10 manuale organizaționale pentru fiecare ONG beneficiar elaborate și asumate de fiecare ONG;
  • 150 de ore coaching și mentoring online pentru cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului;
  • 10 campanii de fundraising elaborate și implementate pentru cele 10 ONG-uri incluse în proiect
  • 1 eveniment schimb de bune practici organizat și implementat;
  • 1 federație a ONG-urilor incluse în proiect, înființată;
  • 1 platformă web a federației dezvoltată și disponibilă online.

Pentru mai multe detalii legate de proiect, vă rugăm vizitați www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/Incubator-ONG sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/Incubator-ONG.

Contact: Sorin Boboc, Manager Proiect, sorin.boboc@csrnest.ro, mobil: 0749.402.142 sau Anda Sebesi, Responsabil Comunicare, anda.sebesi@csrnest.ro, mobil: 0721.213.789.

###

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și de a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre Asociația CSR Nest

Asociația CSR Nest a fost înființată în 2010, cu misiunea de a promova responsabilitatea socială în rândul societăţii civile şi al companiilor și comportamentul responsabil față de mediu.Totodată Asociația este implicată într-o serie de demersuri privind dezvoltarea comunitară și organizațională, cu scopul de a crea comunități sustenabile și a contribui la progresul societății civile la nivel național. Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați www.csrnest.ro.

Material realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Proiect derulat de:

Proiectul este derulat de Asociația CSR Nest și beneficiază de o finanțare în valoare de 246.621,99 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.